Wanneer schakel je een incassobureau in?

Laatst bijgewerkt op: 21 juni 2023
Auteur:
Leestijd: 2 minuten

Ben jij onlangs een nieuwe onderneming gestart? Dan is het verstandig om kennis te hebben van verschillende juridische diensten waar je gebruik van kunt maken. In deze blog behandelen we het incassobureau: een bureau dat jij kunt inschakelen wanneer jouw onderneming te maken krijgt met klanten die hun facturen niet afbetalen. In deze blog vertellen wij jou meer over wanneer het verstandig kan zijn om een incassobureau in te schakelen en de voordelen hiervan. Verder kun je hier klikken voor meer informatie over een incassobureau.

Langdurig onbetaalde facturen

Een incassobureau schakel je bijvoorbeeld in wanneer facturen langdurig onbetaald blijven. Wanneer een klant ondanks verschillende herinneringen en aanmaningen vaker nalatig is in het betalen van facturen, kan een incassobureau een belangrijke uitkomst zijn. Dergelijke situaties kunnen namelijk erg lastig zijn en escaleren. In dit soort gevallen kan juridische actie nodig zijn om de situatie op te lossen. De mensen die voor een incassobureau werken beschikken over de nodige expertise en middelen om de debiteur uiteindelijk toch te laten betalen. Dit vergroot uiteraard de kans op uiteindelijke betaling. Een ander groot voordeel is dat je dankzij de ondersteuning van een incassobureau je energie in andere, belangrijke zaken omtrent je onderneming kunt steken. Het beheren van achterstallige betalingen vergt namelijk veel tijd, middelen en energie. Wanneer je de incasso overlaat aan professionals, kun je deze dan weer steken in de kernactiviteiten van je bedrijf.

Bijdragen aan het behouden van zakelijke relaties

Een incassobureau kan ook een bijdrage leveren aan het behouden van zakelijke relaties. Het innen van onbetaalde facturen kan namelijk een delicate kwestie zijn en soms kan het dan ook verstandiger zijn om deze uit te laten voeren door professionals. Door een professioneel incassobureau in te schakelen, wordt de situatie ondersteund door een neutrale derde partij, gevormd uit professionals. Op deze manier kan je bijvoorbeeld miscommunicatie en andere conflicten voorkomen. Het incassobureau zal namelijk op een professionele en doortastende manier optreden om de betaling te verkrijgen, zonder dat de relatie met de debiteur beschadigd zal worden. Zo kan een incassobureau dus dienen als een soort bemiddelaar tussen jou en de debiteur.

Internationale incasso

In het geval van internationale klanten, kunnen incassoproblemen nog een stukje complexer worden. Hier kunnen verschillende wetten, culturele verschillen en bijvoorbeeld taalbarrières in de weg staan. Zulke situaties kunnen lastig zijn om zelf op te lossen. Een incassobureau met expertise in internationale incasso kan in die gevallen helpen bij dergelijke uitdagingen.
Zo zijn er verschillende situaties waarin juridisch advies omtrent incasso’s erg handig kan zijn en verschillende voordelen kan opleveren. 

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord