Gratis Boekhoudprogramma

Veel ondernemers zijn op zoek naar een gratis programma waarmee er toch nog veel mogelijkheden zijn. Gelukkig voor deze ondernemers zijn er een aantal kostenvrije boekhoudpakketten op de markt. Meeroverboekhouden zal de voor- en nadelen van deze boekhoudpakketten bespreken.

1.E-boekhouden

E-boekhouden wordt door veel ondernemers en ook door Meeroverboekhouden omschreven als een van de beste boekhoudpakketten.  Daarnaast kan jij als startende ondernemer 15 maanden kostenloos gebruik maken van het pakket. Dit is uiteraard zeer aantrekkelijk en vergeleken met andere programma’s waar je vaak slechts 30 dagen gebruik kan maken van de diensten, ook nog eens zeer uniek.

  • 15 maanden gratis voor starters
E-boekhouden
2.Visma e-Accounting
Visma e-Accouting is een programma die de mogelijkheid biedt om 12 maanden gratis gebruikt te maken van hun diensten (als je een startende ondernemer bent). Binnen dit abonnement kan je onbeperkt facturen en boekingen doen. Visma wordt ook zeer goed beoordeeld door meeroverboekhouden en is daarom zeker de moeite waard om eens te proberen.
  • 12 maanden kostenloos
  • zeer gebruiksvriendelijk
Visma
3.Rompslomp
Rompslomp heeft een gratis boekhoudprogramma. Met deze versie kan je onbeperkt facturen versturen, onbeperkt offertes maken en kan bovendien het logo van je bedrijf op de factuur worden gezet. De plus versie is bovendien slechts 5 euro per maand en maakt het ook mogelijk om facturen te e-mailen, urenregistratie bij te houden en uitgaven in te boeken.
  • Onbeperkt facturen versturen
  • Onbeperkt offertes maken
Rompslomp

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Vooral eenmanszaken en particulieren vinden het zonde om maandelijks tientallen euro’s kwijt te zijn voor een programma, waar ze niet alle functies van gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan diepere financiële analyses en een uitgebreide ledenadministratie. Voor startende ondernemers is het bovendien goed om zo min mogelijk kosten te maken om de continuïteit van je onderneming te waarborgen.

Gratis boekhouden doen in Excel

Als je net begint met je onderneming is het mogelijk om te boekhouden in Google Spreadsheet of door middel van Excel. Stel je voor dat je maar een aantal facturen moet versturen naar 3 of 4 opdrachtgevers, dan is het uiteraard onzinnig om een boekhoudprogramma te gebruiken. Je dient wel enige kennis en ervaring van spreadsheets of Excel te hebben, aangezien je met formules gaat werken.

Met Excel is het mogelijk om facturen te maken met de beschikbare sjablonen. Daarnaast is het ook mogelijk om een winst- en verliesrekening op te stellen als je kiest om voor niets te boekhouden met Excel. Bekijk of deze manier voor jou werkt, het kiezen van een gratis boekhoudprogramma is wel eenvoudiger en heeft daarom ook onze voorkeur.

Beste gratis boekhoudprogramma’s

Veel programma’s bieden voor enige tijd voor niets hun diensten aan. Zo kom je erachter of het pakket iets voor jou is en of je na deze proefperiode wil overgaan op een abonnement. Daarnaast zijn er ook bedrijven die standaard een gratis versie hebben van hun programma en waarvan jij als ondernemer dus altijd gebruik van kan maken.

Een gratis boekhoudprogramma goed genoeg voor de belastingdienst?

Aangezien het invullen van de belasting vaak gedaan moet worden en ondernemers dit vaak zien als de minst leuke taak van het ondernemen, is het belangrijk om te weten of een kosteloos programma voldoet aan de belastingdienst. Het antwoord op deze vraag is: JA!. Echter bieden veel gratis boekhoudpakketten geen functie aan tot het maken van belastingaangiftes en zal het je wel veel meer tijd kosten om de belasting in te vullen dan met een boekhoudpakket waarvoor je wel moet betalen.

Is een betaalde optie beter?

Veel mensen vragen zich af of een betaald boekhoudpakket beter is dan een kosteloos boekhoudpakket. Dit hangt er helemaal vanaf wat jij voor wensen hebt, maar over het algemeen is een betaald programma wel beter. Zo bieden betaalde boekhoudprogramma’s vaak meer functies en werken eenvoudiger. Ben jij een startende ondernemer? Veel aanbieders van boekhoudpakketten bieden een proefperiode aan waarbij kan testen of het iets voor je is. Er zijn zelfs pakketten waarbij je 15 maanden gebruik kan maken van hun diensten vanaf de start dat je ingeschreven staat bij de KVK. Tegenwoordig krijg je bij het inschrijven bij de KVK al een folder mee van de boekhoudpakketten waar dit mogelijk is.

Hoe beoordelen wij de gratis boekhoudprogramma’s?

Wij gaan zorgvuldig te werk bij het beoordelen. Allereerst wordt er door onze specialisten geanalyseerd welke bedrijven een kosteloos abonnement aanbieden. Wij openen een account bij de bedrijven zodat we kunnen achterhalen wat je allemaal kan met een kosteloos abonnement. Zo wordt er bijvoorbeeld geanalyseerd wat voor functies er mogelijk zijn binnen dit abonnement.  Dit is erg belangrijk omdat het aantal functies enorm kan verschillen.  Uiteindelijk vergelijken we de alles met elkaar om tot een top 3 te komen met de beste gratis boekhoudprogramma.

gratis boekhoudprogramma

Wat zijn de voor- en nadelen van een gratis boekhoudpakket?

Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen geld betaald voor het doen van je online boekhouding. Een nadeel is echter dat je vaak beperkt ben in de mogelijkheden. Zo is bijna elk kosteloos boekhoudprogramma offline zodat je niet onderweg de boekhouding kan doen.

Waar op letten bij een gratis boekhoudprogramma?

Wanneer je kiest voor een kosteloos boekhoudprogramma is het belangrijk dat je let op de mogelijkheden en vooral de beperkingen die je hebt met een programma waar je niks voor betaald. Zo kan het zijn dat je een maximum heb op het versturen van facturen of offertes.

Is een gratis boekhoudprogramma echt voor niets?

Ja! gratis programma’s die te vinden zijn in dit overzicht zijn echt gratis. Wel is het goed om te weten dat je bij bepaalde boekhoudprogramma’s slechts een bepaalde periode gratis gebruik kan maken van de diensten. Zo kan je als ZZP’er 15 maanden voor niets gebruik maken van E-boekhouden en bij Visma eAccounting een jaar gratis.