Gratis boekhoudprogramma

Veel ondernemers zijn op zoek naar een gratis programma waarmee er toch nog veel mogelijkheden zijn. Gelukkig voor deze ondernemers zijn er een aantal kostenvrije boekhoudpakketten op de markt. Meeroverboekhouden zal de voor- en nadelen van deze boekhoudpakketten bespreken.

1
E-boekhouden
GRATIS Kosten per maand
Bezoek website meer info
2
Visma
GRATIS Kosten per maand
Bezoek website meer info
3
Rompslomp
€ 5,00 Kosten per maand
Bezoek website meer info

Tip van Meeroverboekhouden.nl Bekijk zelf welke opties passen bij de situatie van jouw bedrijf. Iedere ondernemer heeft andere wensen. Op de pagina’s van de aanbieders zie je snel welke opties de verschillende pakketten bieden.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Vooral eenmanszaken en particulieren vinden het zonde om maandelijks tientallen euro’s kwijt te zijn voor een programma, waar ze niet alle functies van gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan diepere financiële analyses en een uitgebreide ledenadministratie. Voor startende ondernemers is het bovendien goed om zo min mogelijk kosten te maken om de continuïteit van je onderneming te waarborgen.

Gratis boekhouden doen in Excel

Als je net begint met je onderneming is het mogelijk om te boekhouden in Google Spreadsheet of door middel van Excel. Stel je voor dat je maar een aantal facturen moet versturen naar 3 of 4 opdrachtgevers, dan is het uiteraard onzinnig om een boekhoudprogramma te gebruiken. Je dient wel enige kennis en ervaring van spreadsheets of Excel te hebben, aangezien je met formules gaat werken.

Met Excel is het mogelijk om facturen te maken met de beschikbare sjablonen. Daarnaast is het ook mogelijk om een winst- en verliesrekening op te stellen als je kiest om voor niets te boekhouden met Excel. Bekijk of deze manier voor jou werkt, het kiezen van een gratis boekhoudprogramma is wel eenvoudiger en heeft daarom ook onze voorkeur.

Beste gratis boekhoudprogramma’s

Veel programma’s bieden voor enige tijd voor niets hun diensten aan. Zo kom je erachter of het pakket iets voor jou is en of je na deze proefperiode wil overgaan op een abonnement. Daarnaast zijn er ook bedrijven die standaard een gratis versie hebben van hun programma en waarvan jij als ondernemer dus altijd gebruik van kan maken.

Een gratis boekhoudprogramma goed genoeg voor de belastingdienst?

Aangezien het invullen van de belasting vaak gedaan moet worden en ondernemers dit vaak zien als de minst leuke taak van het ondernemen, is het belangrijk om te weten of een kosteloos programma voldoet aan de belastingdienst. Het antwoord op deze vraag is: JA!. Echter bieden veel gratis boekhoudpakketten geen functie aan tot het maken van belastingaangiftes en zal het je wel veel meer tijd kosten om de belasting in te vullen dan met een boekhoudpakket waarvoor je wel moet betalen.

Is een betaalde optie beter?

Veel mensen vragen zich af of een betaald boekhoudpakket beter is dan een kosteloos boekhoudpakket. Dit hangt er helemaal vanaf wat jij voor wensen hebt, maar over het algemeen is een betaald programma wel beter. Zo bieden betaalde boekhoudprogramma’s vaak meer functies en werken eenvoudiger. Ben jij een startende ondernemer? Veel aanbieders van boekhoudpakketten bieden een proefperiode aan waarbij kan testen of het iets voor je is. Er zijn zelfs pakketten waarbij je 15 maanden gebruik kan maken van hun diensten vanaf de start dat je ingeschreven staat bij de KVK. Tegenwoordig krijg je bij het inschrijven bij de KVK al een folder mee van de boekhoudpakketten waar dit mogelijk is.

Hoe beoordelen wij de gratis boekhoudprogramma’s?

gratis boekhoudprogramma

Wij gaan zorgvuldig te werk bij het beoordelen. Allereerst wordt er door onze specialisten geanalyseerd welke bedrijven een kosteloos abonnement aanbieden. Wij openen een account bij de bedrijven zodat we kunnen achterhalen wat je allemaal kan met een kosteloos abonnement. Zo wordt er bijvoorbeeld geanalyseerd wat voor functies er mogelijk zijn binnen dit abonnement.  Dit is erg belangrijk omdat het aantal functies enorm kan verschillen.  Uiteindelijk vergelijken we de alles met elkaar om tot een top 3 te komen met de beste gratis boekhoudprogramma.

Veelgestelde vragen

Is een betaald pakket beter?

Een betaalde boekhoudprogramma hoeft niet altijd beter te zijn. Er zijn namelijk verschillende pakketten die je geruime tijd gratis kunt uitproberen. Bij E-Boekhouden is het mogelijk om maar liefst 15 maanden gratis gebruik te maken van het pakket. Ook bij de wat duurdere aanbieders is het mogelijk om door middel van een proefperiode kennis te maken met de software. Zo bieden de meeste aanbieders de mogelijkheid om een maand lang kennis te maken met het pakket. Meeroverboekhouden.nl heeft een overzichtelijke weergave gecreëerd van de beste pakketten.

Is een gratis pakket geschikt voor de Belastingdienst?

De pakketten die in het bovenstaande overzicht staan hebben vaak een rechtstreekse koppeling met de Belastingdienst. Zo is E-Boekhouden partner van de belastingdienst en is het makkelijk om direct de aangiftes te sturen naar de Belastingdienst. In onze handige vergelijker wordt het al vrij snel duidelijk welke aanbieders de mogelijkheid bieden om direct de aangifte te versturen.

Heb ik een boekhouder nodig?

Veel ondernemers in Nederland kiezen ervoor om zelf hun administratie te doen. Vooral ZZP’ers en kleine eenmanszaken kiezen ervoor om dit zelf op te pakken. Met behulp van de de boekhoudsoftware die we vergelijken op deze website is het niet perse nodig om een boekhouder in te schakelen. De Top 3 pakketten bovenaan dit overzicht hebben verschillende handleidingen, waardoor het voor jou gemakkelijk wordt om zelf je boekhouding te kunnen doen. Zo bespaar je veel kosten op de administratie.

5/5 - (3 stemmen)