Gratis boekhoudprogramma

gratis boekhouden

Laatst bijgewerkt op: 1 augustus 2022
Iris Valster
Leestijd: 9 minuten

Iedere ondenemer moet een boekhouding bijhouden. Daarom zijn veel ondernemers op zoek naar een gratis boekhoudprogramma waarmee er toch nog veel mogelijkheden zijn. Gelukkig voor deze ondernemers zijn er een aantal kostenvrije boekhoudpakketten op de markt. Meeroverboekhouden zal de voor- en nadelen van deze boekhoudpakketten bespreken.

1
E-boekhouden
GRATIS Kosten per maand
Bezoek website meer info
2
Visma
GRATIS Kosten per maand
Bezoek website meer info
3
Rompslomp
€ 5,00 Kosten per maand
Bezoek website meer info

Tip van Meeroverboekhouden.nl Bekijk zelf welke opties passen bij de situatie van jouw bedrijf. Iedere ondernemer heeft andere wensen. Op de pagina’s van de aanbieders zie je snel welke opties de verschillende pakketten bieden.

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma?

Vooral eenmanszaken en particulieren vinden het zonde om maandelijks tientallen euro’s kwijt te zijn voor een programma, waar ze niet alle functies van gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan diepere financiële analyses en een uitgebreide leden administratie bijhouden. Voor startende ondernemers is het bovendien goed om zo min mogelijk kosten te maken om de continuïteit van je onderneming te waarborgen. Online boekhouden is daarom voor startende ondernemers een goede optie.

Gratis boekhouding in Excel bijhouden

excel template

Als je net begint met je onderneming is het mogelijk om te boekhouden in Google Spreadsheet of door middel van het Excel boekhoudprogramma. Stel je voor dat je maar een aantal facturen moet versturen naar 3 of 4 opdrachtgevers, dan is het uiteraard onzinnig om een boekhoudprogramma te gebruiken. Je dient wel enige kennis en ervaring van spreadsheets of Excel te hebben, aangezien je met formules gaat werken. Met Excel kun je wél gebruikmaken van een gratis versie template.

Met het Excel boekhoudprogramma kun je met de beschikbare sjablonen facturen maken. Daarnaast is het ook mogelijk om een winst- en verliesrekening op te stellen als je kiest om voor niets te boekhouden met Excel. Bekijk of deze manier voor jou werkt. Als je toch kiest om ervoor te betalen dan is de keuze natuurlijk groter dan dat je een ander boekhoudprogramma fijner of beter vindt. Het kiezen van een gratis boekhoudsoftware is wél eenvoudiger en heeft daarom ook onze voorkeur.

Beste gratis boekhoudprogramma’s

Veel programma’s bieden voor enige tijd voor niets hun diensten aan. Zo kom je erachter of het pakket iets voor jou is en of je na deze proefperiode wil overgaan op een abonnement. Daarnaast zijn er ook bedrijven die een standaard versie hebben van hun programma waarvan jij als ondernemer dus altijd gebruik kan maken van gratis boekhouden.


Top 3 gratis boekhoudprogramma’s 2022

1. e-Boekhouden.nl

Logo e-Boekhouden.nl

E-Boekhouden is het best beoordeelde boekhoudprogramma op meeroverboekhouden.nl. Het is een boekhoudprogramma dat is ontwikkeld door Skillsource. Het pakket van e-Boekhouden is beschikbaar voor startende ondernemers, zzp’ers, eenmanszaken, bedrijven in het MKB en grote bedrijven. De gebruiksvriendelijke en toegankelijke tool is zeer geschikt voor mensen die geen tot weinig ervaring hebben met boekhouden. Het boekhoudprogramma is 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Na deze 15 maanden is het goedkoopste pakket maandelijks €9,95.

  • 15 maanden gratis
  • Directe koppeling met Belastingdienst

2. Visma e-Accounting

Visma logo

Het boekhoudprogramma van Visma e- Accounting richt zich op zzp’ers, starters en bedrijven in het MKB. Visma heeft als doel om boekhouden zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarom zijn veel processen geautomatiseerd. Over het algemeen is Visma zeer gebruiksvriendelijk. Zo zie je in één oogopslag je facturen en de status daarvan. Voor startende ondernemers is Visma e-Accounting 1 jaar gratis. Daarna betaal je €18,- per maand.

  • 1 jaar gratis
  • Zeer gebruiksvriendelijk

3. Rompslomp

Rompslomp is een boekhoudprogramma speciaal voor zzp’ers en freelancers. Met het makkelijke boekhoudprogramma is het maken van facturen en het online boekhouden overzichtelijk en eenvoudig. Rompslomp beschikt over een gratis pakket waarbij je onbeperkt gratis kunt facturen en offertes kunt opstellen. Als je ook je urenregistratie wilt bijhouden en uitgaven wilt inboeken, is het goedkoopste abonnement €5,- per maand.

  • Gratis boekhoudpakket
  • Overzichtelijk en eenvoudig

Een gratis boekhoudprogramma goed genoeg voor de belastingdienst?

uitgaven bijhouden boekhoudprogramma gratis

Aangezien het invullen van de belasting vaak gedaan moet worden en ondernemers dit vaak zien als de minst leuke taak van het ondernemen, is het belangrijk om te weten of een kosteloos programma voldoet aan de belastingdienst. Het antwoord op deze vraag is: JA!. Echter bieden veel gratis boekhoudprogramma’s geen functie aan tot het maken van een btw aangifte en zal het je wel veel meer tijd kosten om de belasting in te vullen dan met een betaald online boekhoudprogramma.


Is een betaalde versie voor een boekhoudprogramma beter?

Veel mensen vragen zich af of een betaald boekhoudpakket beter is dan een gratis boekhoudprogramma. Dit hangt er helemaal vanaf wat jij voor wensen hebt, maar over het algemeen is een betaald programma wel beter. Zo bieden betaalde online boekhoudprogramma’s vaak meer functies en werken eenvoudiger. Ben jij een startende ondernemer? Veel aanbieders van boekhoudpakketten bieden een proefperiode aan waarbij een compleet boekhoudprogramma kan testen of het iets voor je is. Er zijn zelfs pakketten waarbij je 15 maanden gebruik kan maken van hun diensten vanaf de start dat je ingeschreven staat bij de KVK. Tegenwoordig krijg je bij het inschrijven bij de KVK al een folder mee van de boekhoudpakketten waar dit mogelijk is.


Hoe beoordelen wij de gratis boekhoudprogramma’s?

Gratis account boekhoudprogramma

Wij gaan zorgvuldig te werk bij het beoordelen. Allereerst wordt er door onze specialisten geanalyseerd welke bedrijven een kosteloos abonnement aanbieden. Wij openen het gratis account bij de bedrijven zodat we kunnen achterhalen wat je allemaal kan met een kosteloos abonnement. Daarnaast kijken we of het gaat om een tijdelijk gratis boekhoudpakket of om een gratis programma voor onbepaalde tijd.

Klantenservice van het gratis boekhoudprogramma

Klantenservice is bij het kiezen van een boekhoudprogramma essentieel. Daarom bekijken we de service en vergelijken we deze met een klantenservice van een pakket. Onze specialisten gaan een gesprek aan om een duidelijk beeld te vormen.

Welke functies heeft het gratis boekhoudpakket?

gratis boekhoudprogramma

Wat de functionaliteiten zijn van een boekhoudpakket is zeer belangijk bij het maken van de juiste keuze. Zo wordt er bijvoorbeeld geanalyseerd wat voor functies er mogelijk zijn binnen een abonnement.  Dit is erg belangrijk omdat het aantal functies enorm kan verschillen. En zeker bij het vergelijken van gratis boekhoudprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen en versturen van facturen, urenregistratie, voorraadbeheer, of het inscannen van bonnen. Bedenk daarom van te voren goed welke fucntionaliteiten voor jou essentieel zijn.

Beschikt het gratis boekhoudprogramma over een mobiele app?

Omdat ondernemers steeds vaker gebruik maken van hun mobiele telefoon voor zakelijke doeleinden, is het van belang om te weten of er een app te downloaden is. Wij testen de app en nemen dit mee in onze review.

Wat zeggen anderen over de gratis software?

Om niet alleen een beeld vanuit ons te hebben van een online boekhoudprogramma, bekijken we ook ervaringen en reviews van andere gebruikers. Zo weten we of gebruikers het programma gebruiksvriendelijk vinden en welk cijfer ze de klantenservice geven.

> Bekijk de top 8 beste boekhoudprogramma’s 2022


Veelgestelde vragen

Is een betaald boekhoudprogramma beter?

Een betaalde boekhoudprogramma hoeft niet altijd beter te zijn dan een goedkoop boekhoudprogramma. Er zijn namelijk verschillende programma’s die je geruime tijd gratis kunt uitproberen. Bij e Boekhouden.nl is het mogelijk om maar liefst 15 maanden gratis gebruik te maken van het pakket. Ook bij de wat duurdere aanbieders is het mogelijk om door middel van een proefperiode kennis te maken met de software. De meeste boekhoudprogramma’s bieden de mogelijkheid om een maand lang kennis te maken met het pakket. Meeroverboekhouden.nl heeft een overzichtelijke weergave gecreëerd van de beste pakketten.

Is een gratis pakket geschikt voor de Belastingdienst?

De pakketten die in het bovenstaande overzicht staan hebben vaak een rechtstreekse koppeling met de Belastingdienst. Zo is E-Boekhouden partner van de belastingdienst en is het makkelijk om direct de aangiftes te sturen naar de Belastingdienst. In onze handige vergelijker wordt het al vrij snel duidelijk welke aanbieders de mogelijkheid bieden om direct de aangifte te versturen.

Heb ik een boekhouder nodig?

Veel ondernemers in Nederland kiezen ervoor om zelf hun financiële administratie te doen. Vooral ZZP’ers en kleine ondernemingen kiezen ervoor om dit zelf op te pakken. Met behulp van de de boekhoudsoftware die we vergelijken op deze website, is het niet perse nodig om een boekhouder in te schakelen. De Top 3 pakketten bovenaan dit overzicht hebben verschillende handleidingen, waardoor het voor jou gemakkelijk wordt om zelf je online boekhouding te kunnen doen. Zo kun je veel tijd besparen en bespaar je veel kosten op de volledige financiële administratie.

Kun je met een gratis boekhoudprogramma btw-aangifte doen?

De meeste gratis boekhoudprogramma’s bieden geen functie aan tot het maken van een btw- aangifte. Een gratis boekhoudprogramma zal je daarom veel meer tijd kosten om de belasting in te vullen dan met een boekhoudpakket waarvoor je wel moet betalen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gratis boekhoudprogramma?

Het voordeel aan een gratis boekhoudprogramma is natuurlijk dat het geen geld kost. Maar echter zitten er ook nadelen aan een gratis pakket. Vaak zijn deze pakketten beperkter dan betaalde programma’s. Ook zijn gratis boekhoudprogramma’s vaak minder veilig. Daarnaast krijg je vaak geen support en moet je alles geheel zelf doen.

5/5 - (3 stemmen)