Zakelijke rekening

Knab zakelijke rekening openen
Laatst bijgewerkt op: 27 juni 2022
Iris Valster
Gecontroleerd op: 27 juni 2022  • Leestijd: 18 minuten

Wanneer jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel is het niet alleen handig om een boekhoudprogramma te gebruiken voor je onderneming, maar ook om een zakelijke rekening te openen. Wij hebben daarom een lijst met de beste zakelijke rekeningen op een rij gezet.  Zo kan je gemakkelijk de rekeningen met elkaar vergelijken.

1
Logo Knab
€3,50 Maandelijkse kosten
Bezoek website Lees meer
2
logo N26
GRATIS Maandelijkse kosten
Bezoek website Lees meer
3
logo abn amro
€9,90 Maandelijkse kosten
Bezoek website Lees meer

Tip van Meeroverboekhouden.nl Voordat je een zakelijke rekening opent, is het belangrijk om goed te vergelijken. Zo weet je welke zakelijke rekening het beste bij jou past.

Zakelijke bankrekeningen openen

Een zakelijke betaalrekening openen is voor ondernemers niet verplicht, maar wel nodig. Een particuliere rekening mag namelijk alleen worden gebruikt voor privédoeleinden, en dus niet voor zakelijke doelen. Daarom is een particuliere betaalrekening niet genoeg. Daarnaast geeft een zakelijke rekening meer overzicht in zijn privé en zakelijke transacties. Het openen van een zakelijke bankrekening gaat erg eenvoudig. Zo kies je een geschikte bank uit, en voor je het weet open je een zakelijk account. Hoe dit verder in zijn werk gaat is geheel afhankelijk van de bank waarbij je een rekening wil openen. 


Kies je voor een traditionele of online bank?

Wanneer jij een zakelijke rekening wil openen is het goed om van tevoren te bepalen of je kiest voor een traditionele bank (ABN Amro, Rabobank, ING) of juist voor een innovatieve en online bank (N26 of KNAB). Vaak zijn de kosten bij een traditionele bank veel hoger. Dit komt omdat deze banken ook moeten betalen voor fysieke locaties en andere kosten. Zo is het openen van een rekening bij ABN Amro wel 117 euro per jaar. Bij N26 is dit geheel gratis. Wanneer je van plan bent om ook geld te pinnen of 1 bank te hebben voor privé en zakelijk, kan een traditionele bank weer aantrekkelijk zijn. Daarnaast zijn bij de meeste zakelijke bankrekeningen de tarieven voor elektronische bij- en afschrijvingen ongeveer hetzelfde. Relatief duur zijn betalingen per acceptgiro en handmatige transacties zoals contant geld storten en cheques innen. Een online bank zal in dat geval voordeliger zijn omdat contant geld storten en cheques innen steeds duurder wordt.


Beste zakelijke rekening

Hoewel het lastig is om de beste zakelijke rekening te kiezen, kunnen we wel met alle zekerheid een top 5 aan beste rekeningen geven. Zo is het ieder bedrijf helemaal verschillende en heeft ook zijn eigen wensen. Ook kan het zo zijn dat het ene bedrijf tientallen transacties per dag doet, terwijl een ander bedrijf er slechts een aantal in de maand hoeft te doen. Ook zijn er andere rekeningen voor ZZP’ers dan bedrijven in het MKB. Wanneer jij de beste zakelijke rekening voor je eigen bedrijf wil kiezen, is het dus goed om van tevoren na te gaan wat voor bedrijf, hoeveel transacties je gaat doen en wat je verder belangrijk vindt. Denk aan een goede klantenservice of een fysieke locatie of waar juist alles online kan.


Top 7 zakelijke rekeningen

1. Knab

Logo Knab zakelijke betaalrekeningen

Knab Zakelijk is een zakelijk bankpakket voor zzp’ers. Voor €7,- per maand heb je alles wat je nodig hebt om je geldzaken te regelen. Voor starters is het openen van een zakelijke rekening €3,50. Wie Knab zakelijk gebruikt, kan eenvoudig uitbreiden met extra’s, zoals een zakelijke creditcard of boekhoudkoppeling.

Met het starterspakket krijg je als starter het 1e jaar voor 3,50. Je kunt een starterspakket kiezen als je korter dan 3 jaar ingeschreven staat bij de KVK.

De zakelijke rekening van Knab kost 7,- per maand. Hier krijg je tot wel 5 betaalrekeningen en kun je zoveel spaarrekeningen openen als je wilt.

 • 50% korting voor starters
 • Gebruiksvriendelijk

2. N26

Logo N26 Zakelijk bankieren

De Europese bank N26 is een online bank waarbij alle bankwerkzaamheden online worden verricht. De online bank is met name populair onder zzp’ers omdat er geen kosten verbonden zitten aan het openen van een zakelijke betaalrekening. N26 biedt de mogelijkheid om gratis een zakelijke spaarrekening of betaalrekening te openen. Dit is mogelijk omdat er geen kosten zijn voor fysieke kantoren of personeel. N26 biedt 4 verschillende zakelijke bankrekeningen aan, namelijk N26 Business Standard, N26 Business Smart, N26 Business You en N26 Business Metal. Een pakket bij N26 is beschikbaar tussen €0,00 – €16,90

Het verschil tussen een privé rekening en een zakelijke rekening van N26 is de cashback van 0,1% op alle uitgaven die je met de debet kaart hebt gemaakt. De N26 Business is gratis.

Deze Business Smart heeft een maandelijkse prijs van €4,90. Met dit pakket krijg je 0,1% cashback op al je uitgaven.

Met het Business You pakket krijg je een cashback van 0,1% over alle debet kaarten én creditcards. N26 Business You kost je €9,90 per maand.

Met deze premium optie krijg je minstens 0,5% cashback op al je uitgaven. Het N26 Business Metal pakket is beschikbaar voor €16,90 per maand.

 • Gratis een zakelijke rekening openen
 • Gebruiksvriendelijk

3. ABN AMRO

Logo ABN AMRO

Met een zakelijke rekening van ABN AMRO scheid je gemakkelijk je uitgaven, koppel je eenvoudig je afschriften met de boekhouding en zie je alle overzichtelijke administratie. Pakketten starten bij ABN AMRO vanaf €9,90 per maand en lopen op tot €24,75 per maand. In de eerste 3 maanden krijg je korting op de betaalpakketten Volop Ondernemen Ambitieus en Grenzeloos.

Met Volop Ondernemen Slim regel je alle bankzaken zelf via internet bankieren. In dit pakket krijg je één rekening met één betaalpas. Dit pakket kost €9,90 per maand.

Volop Ondernemen Ambitieus beschikt over twee betaalpassen, een boekhoudkoppeling en de keuze tussen online en telefonisch contact. De boekhoudkoppeling zorgt ervoor dat je tijd bespaard en al je bij- en afschrijvingen automatisch online terecht komen. Volop Ondernemen Ambitieus is maandelijks €13,75.

Met Volop Ondernemen Grenzeloos heeft drie rekeningen, drie betaalpassen, een spaarrekening en een boekhoudkoppeling. Met dit pakket kun je ook wereldwijde betalingen doen. Dit abonnement is €24,75 per maand.

 • Overzichtelijk
 • Zakelijke rekening voor iedere ondernemer

4. ING

Logo online bankieren ING

Met ING zakelijk heb je de mogelijkheid om gemakkelijk een zakelijke rekening te openen. Enkele voordelen van een zakelijke rekening bij ING zijn de duidelijke scheiding tussen privé en zakelijke financiën, gemakkelijke automatische koppeling met boekhouding en handige extra’s. Een zakelijke rekening openen bij ING geeft ook gemakkelijk toegang tot je boekhouder. De zakelijke rekening van ING is voor starters en ondernemers. Starters kunnen 6 maanden gratis de zakelijke rekening uitproberen waarna het €9,90 per maand bedraagt. Voor niet-starters is het ondernemerspakket alles-in-één maandelijks €9,90.

Het starterspakket van ING is geschikt voor ondernemers, verenigingen of stichtingen die korter dan 1 jaar bestaat. Met het alles-in-één starterspakket krijg je een zakelijke rekening, een pas, toegang tot internetbankieren en een digitale app. Ook kun je een boekhoudpakket koppelen. Het starterspakket alles-in-één is de eerste 6 maanden gratis. Daarna betaal je €9,90 per maand.

Het ondernemerspakket alles-in-één is geschikt voor ondernemingen die langer dan 1 jaar bestaat en ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KVK). Met dit pakket krijg je net als het starterspakket een zakelijke rekening, een pas, toegang tot internetbankieren en een digitale app. Ook kun je met dit pakket een boekhoudpakket koppelen. Het ondernemerspakket alles-in-één kost €9,90 per maand.

 • 6 maanden gratis voor starters
 • Koppeling met boekhoudpakket
Online bank bunq

5. Bunq

bunq is een online bank waarbij je vanuit de mobiele bankapp de vrijheid hebt om geld uit te geven, te sparen, te budgetteren en te beleggen vanaf je smartphone. De zakelijke rekening van bunq is geschikt voor zzp’ers, kleine ondernemers, MKB’ers en verenigingen of stichtingen. bunq beschikt over verschillende businessplannen die variëren tussen maandelijks €4,99-€20,99.

In slechts 5 minuten is je zakelijke rekening Easy Bank geopend. Met dit pakket heb je een proefperiode van 30 dagen gratis. Na deze proefperiode betaal je maandelijks €4,99. Hierbij heb je één bankrekening, kun je kiezen uit bunq Maestro of Mastercard, en onbeperkt Instant Payments door heel Europa.

Het Easy Money pakket van bunq beschikt over tot wel 25 betaalrekeningen met elk een eigen IBAN. Ook kun je zelf gemakkelijk uitgavenlimieten instellen en beheer je bedrijfs- en personeelsuitgaven met 25 DigiCards. Je kunt met Easy Money bankieren in 16 verschillende valuta. Dit abonnement beschikt over een gratis proefperiode van 30 dagen en kost je daarna maandelijks €10,99.

Met het Easy Green abonnement krijg je alle features van Easy Money. Daarnaast worden er met het Easy Green abonnement bomen gepland voor iedere €100,- die je uitgeeft. Ook krijg je een Metal Card in plaats van plastic. Met Easy Green ontvang je 9x meer rente op spaargeld uit milieuvriendelijke investeringen. Het Easy Green kost maandelijks €20,99.

 • Handige mobiele app
 • Mogelijkheid tot het openen van 25 rekeningen
 • Koppeling met boekhoudpakket
Logo Rabobank

6. Rabobank

Rabobank is een van de traditionele banken die naast particuliere betaalrekeningen ook zakelijke rekeningen aanbiedt. Iedere ondernemer kan gebruikmaken van online bankieren. Rabobank bieden twee mogelijkheden aan: Rabo ZZP en Rabobank zakelijk. Een pakket is aan te schaffen vanaf €9,95. Als startende ondernemer krijg je voordeel en betaal je de eerste 6 maanden €0,00.

ZZP rekening regel je al je geldzaken en houd je privé en zakelijk gescheiden. Bovendien betaal je alleen wat je gebruikt. Je houdt daarmee ongetwijfeld de kosten laag. Om nergens aan vast te zitten is er speciaal de ZZP rekening. Deze rekening brengt geen vaste kosten in rekening. Je betaalt alleen €0,39 per transactie. Dit houdt in dat je zakelijke betaalrekening, de betaalpas en de toegang tot het online bankieren gratis zijn. Deze rekening is alleen voor eenmanszaken of bv’s met maximaal 1 eigenaar. Ben je net gestart met je bedrijf? Dan krijg je startersvoordeel en betaal je de eerste 6 maanden geen transactiekosten.

Met de zakelijke rekening van Rabobank regel je alles zelf, online of via de Rabo App. Het complete betaalpakket open je snel online voor €9,95 per maand. Met dit betaalpakket kun je betalingen doen en ontvangen. De rekening is uitsluitend bedoeld voor zakelijk gebruik. Is het bedrijf korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KvK, dan betaal je de eerste 6 maanden €0,00.

 • Startersvoordeel
 • Gratis overstapservice
Logo SNS zakelijke bankrekening

7. SNS Bank

SNS Bank beschikt over twee zakelijke betaalrekeningen. SNS Zakenrekening is een voordelige zakelijke rekening die gemakkelijk uit te breiden is. Ideaal voor als je flexibiliteit nodig hebt. De zakenrekening is het meest geschikt voor MKB’s en bedrijven met ongeveer maximaal 10 werknemers. De zakenrekening kost €10,- per maand. SNS ZZP Rekening is een zakelijke rekening met veel extra’s zoals extra transacties. Voor €7,50 per maand krijg je als zzp’er een zakelijke rekening op de naam van je bedrijf.

De SNS ZZP rekening is een betaalrekening met veel extra mogelijkheden, zoal 1000 transacties zonder extra kosten. Je betaalt een vast laag bedrag van €7,50 per maand voor dit pakket. Hiervoor krijg je een zakelijke rekening op de naam van je bedrijf, 1000 transacties per jaar, een betaalpas en toegang tot internetbankieren. Ook kun je een boekhoudpakket koppelen.

SNS Bank beschikt over een SNS Zakenrekening. Deze is gemakkelijk uit te breiden. Handig voor MKB’s en bedrijven met maximaal zo’n 10 medewerkers. Dit flexibele pakket is eenvoudig uit te breiden met extra’s, zoals batchbetalingen, een betaalautomaat of een creditcard. Maandelijks betaal je €9,50 voor de SNS Zakenrekening.

 • Gemakkelijk te combineren met bijvoorbeeld een zakelijke spaarrekening
 • Boekhoudkoppeling

Zakelijke rekening vergelijken

Wij adviseren om de zakelijke rekeningen die worden aangeboden in Nederland met elkaar te vergelijken om zo een goede keuze te maken. Allereerst is het goed om te kijken naar de kosten die je betaalt. Dit is onder te verdelen in transactiekosten, interest en de kosten voor het openen van een rekening. 

Daarnaast is een goede klantenservice een must. Je wilt immers goed geholpen worden als je vragen hebt over je account en ergens niet helemaal uitkomt. Ook is het goed dat een bank kan meegroeien met je bedrijf. Het kan zo zijn dat je op dit moment een beperkt aantal transacties hoeft te doen, maar dit in de toekomst meer is. Kies dan voor een bank waarbij je makkelijk kan switchen naar een andere rekening. 

KnabN26BunqINGABN AMRORaboBankSNS Bank
Maandelijkse kosten€7,-€0,00€4,99€9,90€9,90€9,95€9,50
Eenmalige kosten (betaalpas)€0,00€10,00€9,99€0,00€0,00€0,00€0,00
Extra betaalrekeningenmax. 5
Kosten bijschrijving€0,10€0,00€0,11€0,13€0,15€0,15€0,14
Kosten afschrijving€0,10€0,00€0,11€0,13€0,10€0,10 €0,05
Rente op betaalrekeningtot €100.000 0,00%, vanaf €100.000 -0,50%0,00%0,00%0,00%0,00%0,00%0,00%
Debetrente rood staan5% bij roodstaan, 14% bij ongeoorloofd rood staan
Boekhoudkoppeling€1,50 per maand per pakketNeeJaJaJaJaJa
Automatische incassoJaNeeNeeJaJaJaJa
Geld opnemen binnen eurolandenGratis5 p/m gratis, daarna €2,00 per opname
Geld opnemen buiten eurolanden0,5% koersopslag over het opgenomen bedrag in euro1,7% van het opgenomen bedrag
Overboeking in vreemde valuta of naar landen buiten SEPA in euro€15 indien overgeboekt naar landen binnen SEPA
€15 + koersopslag van 0,1% indien overgeboekt naar landen buiten SEPA
Via TransferWise

Hoe beoordelen wij de banken?

zakelijke rekening beoordelen

Wij beoordelen de banken op een aantal punten bij het bekijken van een zakelijke rekening. Zo kunnen wij een top 5 aanbieden die volgens ons voldoet aan deze lijst en die voor elke ondernemer in Nederland geschikt is. Zo voldoen banken aan de eisen die wij stellen. Wij beoordelen de banken op:

Uiteraard nemen wij ook reviews van klanten mee die worden gegeven op trustpilot, google reviews en andere beoordelingssites. Ook analyseren we of je rood kan staan bij de banken en welke maandelijkse kosten dit met zich meebrengen. Zo kan het zomaar zo zijn dat je torenhoge maandelijkse kosten betaalt. Wanneer je een ondernemer bent dat grote investeringen moet doen, is dit niet ideaal.


Goedkoopste zakelijke rekening

Veel ZZP’ers zijn op zoek naar de goedkoopste zakelijke rekening. Ze willen in het begin van hun ondernemerschap niet te veel geld uitgeven en kiezen daarom voor de goedkoopste optie. De vraag is alleen: wat is de goedkoopste optie? En voldoet deze aan de eisen die wij stellen? N26 is een bank waarbij je gratis een account kan openen. Bij N26 betaal je daarnaast geen transactiekosten of andere maandelijkse kosten. Je krijgt bovendien een gratis Mastercard en ook een kosteloos Maestro card. N26 heeft wereldwijd wel 3,5 miljoen klanten. De bank richt zich uitsluitend op de mobiele gebruikers. Wel betaal je 0,1% cashback op Mastercard betalingen.

Naast N26 is KNAB een bank die wij adviseren voor een zakelijke rekening. Bij Knab krijg je de eerste 6 maanden 50% korting op je abonnement en kan je tot 1000 transacties per jaar gratis doen. Op dit moment krijg je bovendien 50 euro cadeau bij het overstappen van een andere bank naar KNAB. Veel ZZP’ers kiezen voor deze bank door de vele voordelen die het biedt ten opzichte van andere banken als ABN of ING.

Wanneer jij een zakelijke rekening wil openen is het goed om het te vergelijken met andere banken. Met behulp van de lijst waarop wij banken beoordelen kan jij als ondernemer een goede keuze maken van de zakelijke rekeningen.


Veelgestelde vragen

Welke zakelijke rekening is het beste?

Welke zakelijke rekening het beste is, hangt af van jouw wensen. Vergelijk daarom de verschillende banken. De beste zakelijke rekening is de zakelijke bankrekening die voldoet aan al je wensen en eisen.

Kan ik een zakelijke rekening openen met een BKR-registratie?

Banken controleren in de meeste gevallen of je een BKR-registratie hebt. Op basis daarvan kunnen ze een zakelijke rekening afwijzen. Meestal levert een BKR-registratie geen probleem op en kun je gewoon een zakelijke rekening openen.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening waarmee je alleen loonheffingen en btw kunt betalen aan de Belastingdienst. De rekening is speciaal voor het uitzenden of uitlenen van personeel.

Heb ik als ondernemer een zakelijke rekening nodig?

Een zakelijke bankrekening is voor ondernemers niet wettelijk verplicht, maar wel nodig. Een particuliere bankrekening mag niet voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Wie een privérekening gebruikt, mag deze alleen gebruiken voor particuliere zaken. Een zakelijke bankrekening openen zorgt ervoor dat alle transacties privé en zakelijk gescheiden zijn.

Wat zijn de kosten van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is vaak duurder dan een particuliere bankrekening. Dit komt omdat een zakelijke rekening meer mogelijkheden biedt dan een particuliere rekening. Een zakelijke rekening biedt aanvullende diensten, zoals het koppelen van boekhoudprogramma’s of andere bedrijfssoftware. Wat een zakelijke rekening precies kost, hangt af van de bank die je kiest. Er zijn banken met gratis financiële diensten, maar ook tegen betaling heb je een zakelijke rekening geopend. Let op, buitenlandse banken met een vreemde valuta brengen vaak meer kosten in rekening dan Nederlandse banken.

Beoordeel deze pagina