Welke baan kun je krijgen met bedrijfsadministratie?

Laatst bijgewerkt op: 2 maart 2021
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 2 minuten

Kort gezegd ga je als bedrijfsadministrateur over de geldstromen van een bedrijf. Het is veel meer dan alleen de administratie een beetje bijhouden. Als je aan het werk gaat na een opleiding bedrijfsadministratie ben je de spil op de financiële afdeling die zich bemoeit  met de kas, voorraad, inkoop, verkoop, rekeningen en balansen en misschien wel de salarisbetalingen. Belangrijk werk dus. Zonder jouw expertise en inzet worden inkomsten niet goed verwerkt in de boekhouding en krijgen leveranciers en medewerkers niet op tijd betaald. Ook BTW aangiftes en jaarrekeningen vallen onder jouw werkzaamheden. Wanneer er binnen een bedrijf meerdere afdelingen zijn is het zaak dat je overzicht houdt over de totale financiële administratie. Hierdoor weet je hoe het bedrijf er financieel voorstaat. Je maakt regelmatig met de rest van de financiële afdeling rapportages die je deelt met de directie van het bedrijf zodat die ook op de hoogte zijn van de inkomsten, uitgaven en algehele liquiditeit van de onderneming. Zo weten ze of ze de huidige koers aan kunnen houden of toch misschien een beetje moeten bijsturen om meer rendement te halen. houdt je overzicht over al die financiële administraties. Dat geeft je overzicht over de financiële positie van het hele bedrijf, zodat je dat aan het management kunt rapporteren. Zij kunnen dan bijsturen als dat nodig is. Iets voor jou?

Ben jij de nieuwe bedrijfsadministrateur?


Cijfers zijn je passie. Niets geeft je meer voldoening dan het analyseren van financiële gegevens. Je kent relevante software op je duimpje en weet hoe je hiermee relevante informatie overzichtelijk op je scherm kan toveren. Jij bent een echte vraagbaak voor collega’s, directie en stakeholders. Jij weet precies hoeveel geld er in kas zit en wat wanneer binnenkomt en betaald moet worden. Jij ziet erop toe dat opdrachtgevers op tijd betalen en dat je werkgever ook op tijd aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Regelmatig maak je de totale balans op en weet je te vertellen hoeveel winst er over een bepaalde periode is behaald. Daar kan de organisatie waar jij voor werkt mee aan de slag om het de volgende periode nóg beter doen.


Dit doe je als bedrijfsadministrateur


De financiële gegevens van een bedrijf zet je op een rijtje en verwerk je in de administratie. Dit zijn onder andere alle in- en verkoopfacturen, urenregistraties en voorraadadministratie. Je houdt in de gaten van wie het bedrijf nog geld krijgt en wie het bedrijf nog wat moet betalen. Dit noemen we de debiteuren- en crediteurenadministratie. Iedere maand maak je de balans op. Samen met collega’s maak je de balans op door middel van de winst- en verliesrekening. En daarna doe je op tijd de aangifte omzetbelasting. Je bemoeit je ook met het in de steigers zetten van de jaarafsluiting. Financiële gegevens die gedurende het jaar verzameld worden verwerk je in de computer. Op deze manier kun je overzichten en rapportages overleggen de directie zodat die exact weten hoe het bedrijf en financieel voorstaat. 

Hier kun je aan de slag

Het bedrijfsleven zit te springen om financieel professionals. En als de functie van bedrijfsadministrateur je niet direct aanspreekt kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor de opleiding hbo accountancy. Je talenten en skills kun je hoe dan inzetten bij talloze bouwbedrijven, telecombedrijven, mediabedrijven, overheid en ziekenhuizen. Ze hebben immers allemaal een boekhoudafdeling of financiële administratie waar geldstromen in goede banen geleid moeten worden.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord