Wat is een debiteurennummer?

Laatst bijgewerkt op: 5 mei 2022
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 1 minuut
debiteurennummer-wat-is-het

Een debiteurennummer is een nummer die je geeft aan een klant van wie je nog geld krijgt en die nog niet betaald heeft voor een dienst of product.

Wanneer je een factuur verstuurd heb je altijd met debiteuren te maken. Een debiteur is namelijk iemand die jou geld schuldig is. Zo kan het zijn dat je een dienst of product hebt geleverd en hier graag een vergoeding voor terug wil.  Een debiteurennummer zorgt ervoor dat je nog een duidelijk overzicht hebt in de boekhouding. Een klant (debiteur) krijgt een bepaald nummer (debiteurennummer) toegewezen. Hierdoor kan je snel opzoeken van welke klant je nog geld krijgt.

Zijn debiteurennummer verplicht? 

Debiteurennummers zijn niet verplicht. Voor de belastingaangifte ben je dus niet verplicht om dit bij te houden. Toch kunnen debiteurennummers je helpen om overzicht te krijgen in je online boekhouding. Voor ZZP’ers die maar weinig klanten hebben, is het wellicht niet nodig om te werken met debiteurennummers. Voor corporate bedrijven met ontelbaar veel klanten, is gebruik maken van debiteurennummers noodzakelijk om een goed overzicht te houden.

Wanneer jij gebruik maakt van een online boekhoudprogramma kom je bij het maken van facturen vaak een selectievak tegen waar je het debiteurennummer kan invoeren. Daarnaast is het met boekhoudprogramma’s eenvoudiger om een overzicht te hebben in de boekhouding.

5/5 - (1 stemmen)
  • Geef een antwoord