Boekhoudprogramma

boekhoudprogramma ipv rekenmachine?
Laatst bijgewerkt op: 5 mei 2022
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 7 minuten

Online boekhoudprogramma

Ben jij op zoek naar een online boekhoudsoftware? Door het aantal aanbieders kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Om het kiezen van een programma zo gemakkelijk mogelijk te maken is er door de specialisten van meeroverboekhouden.nl een overzicht gemaakt. Hierin wordt er gekeken naar de verschillende prijzen en functies van de pakketten. Zo heb je binnen enkele minuten het pakket dat voldoet aan al je wensen.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Waar let je op bij het kiezen van software? Wat is je budget en wat voor functies wens je te hebben bij het boekhouden? Dit zijn allemaal vragen waar over na moet worden gedacht bij het maken van een keuze. Daarnaast is ook de service van een bedrijf belangrijk. Denk aan de mogelijkheid om online en offline te werken.

Bij goedkopere pakketten is vaak maximaal 1 gebruiker mogelijk. Hierdoor kan een persoon via een andere locatie niet meekijken met de boekhouding. Dubbele boekhouding is bij bedrijven in het MKB en voor grote bedrijven verplicht. Daarom is het zeker aan te raden om een goede te kiezen. Zie hieronder de beste boekhoudprogramma’s van 2022:

1
e-boekhouden
Gratis Prijs per maand
Bezoek website meer info
2
Silvasoft
€ 10,95 Prijs per maand
Bezoek website meer info
3
Exact online
€ 39,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
4
Informer
€ 10,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
5
Visma
€ 18,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
6
Moneymonk
€ 25,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
7
Myfinance
€ 9,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
8
Rompslomp
€ 15,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info

Online boekhouden

De meeste ondernemers krijgen al de kriebels als ze alleen al aan het online boekhouden moeten denken. Het wordt als het meest vervelende taak van het ondernemerschap gezien. Met het vinden van een geschikt online boekhoudpakket wordt het echter al een stuk eenvoudiger. Zo is er bij nagenoeg alle pakketten de mogelijkheid om met behulp van inloggegevens overal in de wereld je boekhouding te doen. Bovendien hoef je niet te werken met honderden verschillende mappen en dossiers. Alles is namelijk terug te vinden in één programma.

Beste boekhoudprogramma

Het is lastig om één bedrijf te benoemen tot het beste keuze. Wel hebben wij hierboven een lijst samengesteld met een top 8 beste boekhoudprogramma’s in Nederland.

Toch is het lastig omdat iedere ondernemer verschillend is. Waar de ene ondernemer op zoek is naar zo’n goedkoop mogelijke pakket, is de ander juist op zoek naar een boekhoudsoftware die erg uitgebreid is. Onze specialisten hebben daarom met zorg een lijst samengesteld van de beste boekhoudprogramma’s. Zo kan je zien wat qua prijs of qua mogelijkheden de beste mogelijkheid is.

Beste boekhoudprogramma’s voor de grootte van je bedrijf

Zoals hierboven is aangeven speelt de grootte van je bedrijf ook een belangrijke rol bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. ZZP’ers die slechts enkele facturen per maand verzenden hebben naar verwachting minder behoeften aan een uitgebreide financiële optie. Voor Mkb’ers die dagelijks tientallen facturen sturen en een goed inzicht willen hebben in de crediteuren en debiteuren, zijn dit wel belangrijke zaken.

Heb jij een bedrijf met personeelsleden in dienst? Dan behoor je tot het MKB. Aangezien het grootste deel van de bedrijven in het MKB zitten, zijn er veel mogelijkheden hiervoor beschikbaar. Deze boekhoudprogramma’s zijn  speciaal ingericht voor deze bedrijven. Hierbij kunnen minimaal 5 gebruikers gebruik maken van de boekhoudsoftware. Ook kunnen er onbeperkt aantal inkoopfacturen worden verstuurd.

Voordelen van het kiezen van het beste boekhoudprogramma?

Door een goed onderzoek te doen naar online boekhoudprogramma’s en deze ook met elkaar te vergelijken, kan je van veel voordelen genieten bij het online boekhouden.

Boekhoudprogramma ZZP

Doordat er heel veel boekhoudprogramma’s beschikbaar zijn, kan het lastig zijn voor ZZP’ers om een goede keuze te maken. Veel startende ondernemers doen vaak voor het eerst hun online boekhouding en weten niet waar ze allemaal op moeten letten.

Veel bedrijven bieden verschillende pakketten aan. Voor ZZP’ers, voor bedrijven uit het MKB of voor corporate bedrijven. Je kan je voorstellen dat software voor ZZP’ers vaak minder uitgebreid zijn. Omdat je  als ZZP’er niet wekelijkse analyses hoeft te doen. Zo’n ZZP boekhoudprogramma voor het verwerken en versturen van facturen is voor veel startende ondernemers al genoeg.

Eenmanszaken en ZZP’ers hoeven bovendien over het algemeen minder hun boekhouding te doen. Hierdoor kan er voor een eenvoudigere software worden gekozen en staat gebruikersgemak centraal. Bovendien zijn er minder extra functies beschikbaar. Nadeel is wel dat je vaak een vast bedrag per maand voor een x aantal facturen. Hierdoor kan het zijn dat je voor 150 facturen betaald, terwijl je er in de werkelijkheid slechts 40 verstuurd.

Wat kost het?

Veel ZZP’ers willen op eenvoudige manier hun online boekhouden doen en ook niet teveel betalen. Het beginnen van een bedrijf brengt namelijk al enorm veel kosten met zich mee. Gelukkig hoeft een boekhoudprogramma ZZP helemaal niet zo duur te zijn en kan je vanaf 5 euro per maand al klaar zijn. Over het algemeen betaal je v tussen de 7,95 en 15 euro per maand. Het vinden van beste boekhoudprogramma ZZP is hierdoor eenvoudig.

Bepaalde software uitproberen

Aangezien veel mensen het lastig vinden om een goede keuze te maken, bieden veel bedrijven een proefabonnement aan. Dit is vooral bedoelt voor startende ondernemers die nog niet veel facturen versturen. Zo is het bij e-boekhouden mogelijk om 15 maanden gebruik te maken van hun gratis boekhoudprogramma. Bij Visma is het eerste jaar voor startende ondernemers kosteloos en kan je kijken of het online boekhouden hiermee gemakkelijker gaat.

Beste boekhoudprogramma’s ZZP 2022
1.E-boekhouden
2.Silvasoft
3.Exact online
4.Informer
5.Visma
6.Moneymonk
7.Myfinance
8.Rompslomp

Hoe beoordelen wij een boekhoudprogramma?

Proefaccount

Allereerst openen wij een proefaccount. Zo kunnen we analyseren of de software gebruiksvriendelijk is en er genoeg ondersteuning is om het te begrijpen.  Daarnaast bekijken we het aantal dagen/maanden hoe lang jij het proefabonnement kan gebruiken.

Klantenservice van een boekhoud programma

Een goede klantenservice is essentieel bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Vooral ondernemers die weinig kennis hebben van het boekhouden, is een klantenservice die snel reageert een must. Onze deskundige gaan het gesprek aan om jou een duidelijk beeld te geven.

Wat zijn de prijzen?

Onze specialisten bekijken de prijzen van de abonnementen die de bedrijven tonen op hun website. Zo wordt er geanalyseerd of dit passend is gezien de prijzen van de concurrentie en de functies.

Welke functies zijn er?

Wat je nou precies kan met een boekhoud programma is essentieel bij het maken van een keuze. Met onze deskundigheid bekijken we de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot het versturen van offertes of facturen, het scannen van bonnetjes of het automatisch doen van de BTW-aangifte.

Is er een app aanwezig?

Doordat ondernemers steeds vaker onderweg zijn en meer gebruik maken van hun mobiele telefoon voor zakelijke doeleinden, is het noodzakelijk dat het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers of MKB’ers een app heeft. Wij testen de app en nemen dit mee in onze beoordeling.

Wat zeggen andere gebruikers?

Om een compleet beeld te hebben van een boekhoudpakket lezen we tot slot ook ervaringen van andere gebruikers. Vinden gebruikers het boekhoud programma gebruiksvriendelijk? Wat voor cijfer geven ze de klantenservice en wat vinden ze van de functies? Dit zijn vragen waar onze specialisten antwoord op proberen te krijgen voor het vinden van de beste boekhoudprogramma’s.

Overstappen naar ander online boekhoudprogramma?

Ben jij niet helemaal tevreden over je boekhoudprogramma en wil je graag overstappen? Uiteraard moet er met het overstappen met veel dingen rekening worden gehouden. Zo moeten alle gegevens goed worden overgezet, zodat er later geen problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan een jaarrekening. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen  die het overstappen gemakkelijk maken. De meest eenvoudige manier is het gebruik maken van een auditfile. Dit bestand, waarin alle gegevens staan, kan je bij ieder online boekhoudprogramma downloaden. De auditfile lever je aan bij het nieuwe online boekhoudprogramma. Dit bedrijf exporteert de gegevens. Hierdoor wordt alles goed overgedragen en kan je weer online boekhouden.

Veelgestelde vragen

Hoe kies je een online boekhoudprogramma dat bij je past?

Welk programma je moet kiezen is geheel afhankelijk van je bedrijf. Ieder bedrijf is namelijk anders en jij kan als ondernemer andere behoeften hebben dan andere ondernemers. Ook de grootte van je bedrijf is hierbij belangrijk. Zo zijn er boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers, MKB’ers en grote bedrijven. Kies het pakket waarmee je zo efficiënt mogelijk kan boekhouden.

Wat kost een online boekhoudprogramma?

Dit is geheel afhankelijk van je wensen. Een uitgebreid boekhoudpakket is verkrijgbaar vanaf 7,95 per maand. Wil je extra functies en een uitgebreider pakket, dan kan de prijs oplopen tot ongeveer 100 euro per maand.

Wat zijn de voordelen van beste boekhoudprogramma?

Boekhoudsoftware brengt vele voordelen met zich mee. Zo ben je minder tijd kwijt voor de online boekhouding omdat je veel kan automatiseren. Denk aan een scan & herken functie voor het inboeken van bonnetjes of het bijhouden van de debiteuren en crediteuren.

Heb ik een boekhouder nodig?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma, heb je in principe geen boekhouder nodig. Met de hulp van de klantenservice en door video’s en tutorials van dit programma te lezen, kan je zelf gaan online boekhouden.

4.9/5 - (19 stemmen)