Wat is het verschil tussen fiscale winst en commerciële winst?

Wat is het verschil tussen fiscale winst en commerciële winst?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt heb je de begrippen fiscale- en commerciële winst waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Hoewel veel mensen denken dat deze winsten hetzelfde zijn, is dit niet het geval. Hieronder lees je de verschillen tussen fiscale- en commerciële winst.

Wat is commerciële winst/ bedrijfswinst?


De commerciële winst is de winst die jij als ondernemer maakt. Het is het verschil tussen de omzet en de kosten. De commerciële winst is dus het de winst de winst die wordt berekend voordat er fiscale aftrekken en vrijstellingen worden gedaan bij het invullen van de aangifte. 

De reden dat veel ondernemers het hebben over de commerciële winst is dat het het belangrijkst is voor een bedrijf. Op basis van deze winst kunnen namelijk analyses worden gemaakt over de situatie van een bedrijf en hierop kunnen, geeft inzicht in de financiële situatie en  op basis hiervan kunnen toekomstplannen worden gemaakt.

Hoewel veel ondernemers in het begin het vaak moeilijk vinden om de commerciële winst te berekenen, is het met behulp van een boekhoudprogramma zeer eenvoudig. Zo kan je diepere analyses maken als je kiest voor een boekhoudprogramma en zien wat voor effect bepaalde kosten op de commerciële winst heeft. Ook zijn er een aantal gratis boekhoudprogramma’s die dit kunnen berekenen.

Wat is fiscale winst?


De fiscale winst is het bedrag op waarop de fiscus de belasting (inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet) berekend. Dit is daarom dan ook de winst die je aangeeft aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Bij het invullen van de fiscale winst kan je als ondernemer verschillende aftrekken gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigheid aftrek of de startersaftrek. Hierdoor is de fiscale winst nooit hetzelfde als de commerciële winst. 

Categories:

Related Article

Quick ratio formule

De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio…

Wat is een Vat nummer?

VAT staat voor Value Added Taxes. Wanneer je internationaal zaken ben je vast al bekend met een VAT nummer.  Het Vat nummer is hetzelfde als…

Hoe werkt de BTW?

Alle ondernemers die een bedrijf beginnen krijgen met het begrip ‘omzetbelasting’ te maken. Dit wordt ook wel OB of BTW ( belasting over toegevoegde waarde…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *