Waarom is een keurmerk erkend boekhouder belangrijk?

Laatst bijgewerkt op: 28 januari 2021
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn er veel bedrijven en personen die zich bezighouden met de boekhouding.  Niet iedereen kan echter de kwaliteit leveren die nodig is en doordat de titel boekhouder niet beschermd is, mag iedereen zichzelf een boekhouder noemen. Klanten kunnen daardoor geen goede keuze maken bij het kiezen voor een goede boekhouder. Dit is niet alleen voor een klant vervelend, maar heeft ook gevolgen voor een boekhouder die wel gespecialiseerd is. De term ‘boekhouder’ krijgt hierdoor een slechte naam en klanten hebben een groter aanbod om uit te kiezen.  Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk een keurmerk erkend boekhouder, meer hierover lees je in dit artikel.

Over het keurmerk

De kans is groot dat je nog niet hebt gehoord van het keurmerk erkend Boekhouder (KEB). Het is een initiatief dat is ontstaan door de website https://keurmerk-boekhouder.nl/. Uit eigen ervaring hebben ze gemerkt dat er vaak verkeerd advies wordt gegeven of dat er fouten worden gemaakt, waardoor bedrijven in de schulden komen. De boekhouder had geen kennis van zaken of zag belangrijke punten over het hoofd. Grote problemen die konden worden voorkomen als bedrijven voor een erkend boekhouder hadden gekozen. 

Het keurmerk erkend boekhouder (KEB) heeft een aantal regels opgesteld waar een boekhouder aan moet voldoen wil het gebruik maken van het keurmerk.  Zo worden boekhouders periodiek getoetst door keurmerk-boekhouder.nl, hebben ze kennis van zaken en maken ze gebruik van professionele tools. Denk bijvoorbeeld aan online boekhoudprogramma als e-boekhouden of Visma online. Ook zaken als verantwoording afleggen aan klanten en het houden aan gedragscodes is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

Voordelen van het lidmaatschap

Het lidmaatschap brengt daarnaast ook veel voordelen met zich mee. Allereerst kan je het keurmerk tonen op je eigen website waardoor je bedrijf een unique selling point heeft t.o.v andere boekhouders. Daarnaast kan je gebruik maken van templates als contracten en overeenkomsten en helpt het keurmerk bij klachten en geschillen met klanten.  Ook kan je gebruik maken van hun netwerk en steun je stichting microkrediet voor moeders. 

Hoe worden de boekhouders getoetst?

Om erachter te komen of een boekhouder gekwalificeerd is vindt er een toetsing plaats. Deze toetsing is opgedeeld in 3 verschillende fasen. Allereerst vindt de aanmeldtoets plaats waarbij er voornamelijk gekeken wordt naar professionaliteit en kennis. Na een jaar wordt ter plaatse getoetst of de verbetervoorstellen, gegeven door het keurmerk, zijn aangepakt door de boekhouder, gecombineerd met een steekproeven. Hierna vindt er eens in de 3 jaar een periodieke toetsing plaats.

Wil jij gebruik maken van een groot netwerk, een keurmerk tonen op je website en hulp bij geschillen met klanten? Dan is het keurmerk erkend boekhouder zeker de moeite waard. Ga naar de website van keurkmerk-boekhouder.nl  om aan te melden als lid van het keurmerk.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord