Wat is een creditfactuur of creditnota?

Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2021
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 0 minuut

Een creditfactuur (ook wel creditnota genoemd) is een correctiefactuur op een eerder verzonden factuur. Op de creditfactuur staat een verlaging of kwijtschelding van het bedrag. Zo kan het zijn dat jij als ondernemer een creditfactuur stuurt omdat je de geleverde dienst niet kan nakomen of dat je een fout hebt gemaakt op de factuur zelf. 

Wanneer verstuur je een creditfactuur?

Zoals hierboven besproken stuur je een creditfactuur wanneer je een fout hebt gemaakt op een eerder verzonden factuur, wanneer een product/dienst niet geleverd is of wanneer je bijvoorbeeld de klant een achteraf een korting wil geven. 

Hoe maak je een creditnota?

Allereerst is het belangrijk dat je een hele nieuwe factuur maakt. Je kan niet de factuur die je eerder gestuurd hebt aanpassen. Een creditnota moet voldoen aan dezelfde eisen als een normale factuur. Zo moet een factuur voldoen aan NAW-gegevens, KVK- en BTW nummer. Een creditnota kan je opnemen in de boekhouding en daardoor mag je de BTW terugvragen. Daardoor moet je de creditnota ook gewoon bewaren. 

Wanneer je kiest voor het online boekhouden door middel van een online boekhoudprogramma wordt het maken van een creditfactuur zeer eenvoudig.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord