Wat is een Vat nummer?

Laatst bijgewerkt op: 5 mei 2022
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 1 minuut
vat nummer wat is het

VAT staat voor Value Added Taxes. Wanneer je internationaal zaken ben je vast al bekend met een VAT nummer.  Het Vat nummer is hetzelfde als je btw-identificatienummer en het EORI-nummer. Het VAT number is daardoor ook nagenoeg hetzelfde als je BTW-nummer, alleen wordt er bij VAT niet gewerkt met punten of spaties.Iedere ondernemer over de wereld die staat ingeschreven en internationaal zaken doet heeft een Vat nummer. Hieronder staat het verschil tussen BTW-nummer en Vat number nog eens duidelijk beschreven.

BTW nummer

Iedere ondernemer in Nederland krijgt een omzetbelastingnummer, ook wel een BTW nummer genoemd.  Dit is het bewijs voor andere bedrijven dat jij als ondernemer ingeschreven staat bij de KVK. Een BTW nummer begint met de landcode, dit is NL. Hierna volgt het omzetbelastingnummer dat is gegegeven door de KVK. Het einde van het BTW nummer bestaat uit de tekens B01. B is de afkorting van bedrijf en 01 voor het aantal bedrijven dat je hebt.  Wanneer je meer bedrijven hebt, zal het getal 02 etc zijn.

Vat Nummer

Een vat number wordt gebruikt door bedrijven over de hele wereld en bestaat uit in totaal 14 cijfers. Wanneer je zaken doet met een onbekend bedrijf, wil je zeker weten dat je zaken doet met een echt bedrijf. Er zijn online ook websites beschikbaar waarbij je kan analyseren of de VAT nummer klopt. Zo verklein je het risico dat je met de verkeerde mensen zaken doet.

Vat nummer op factuur

Wanneer je internationaal zaken doet moet je een VAT nummer vermelden op je factuur. Dit doe je op dezelfde plek als waar je het BTW nummer zet.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord