De voordelen van financial lease voor startende ondernemers

Laatst bijgewerkt op: 21 juni 2023
Auteur:
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat financial lease veel voordelen kan hebben voor ondernemers? Financial lease is in principe te vergelijken met een hypotheek op een huis. Het zorgt er namelijk voor dat de kosten van een bedrijfsauto worden verspreid over een langere termijn, terwijl ondernemers wel de economische eigenaar zijn van deze investering. In dit artikel geven wij jou meer informatie over financial lease

Wat houdt financial lease in?

Door middel van financial lease kunnen ondernemers zakelijke voertuigen aanschaffen zonder dat zij het gehele aankoopbedrag in één keer hoeven te betalen. In plaats daarvan betalen zij het bedrag af in termijnen binnen een afgesproken termijn. Op deze manier helpt financial lease ondernemers zakelijke uitgaven te financieren, zonder dat zij in één keer grote investeringen hoeven te doen. Wanneer de lease is afgelost, zijn zij vervolgens de volledige eigenaar van deze (bedrijfs)auto. 

Voordelen van financial lease 

Het voordeel aan financial lease, is dat ondernemers worden ontlast van grote financiële uitgaven. Zo houden zij meer geld over voor hun primaire bedrijfsactiviteiten en kunnen zij prioriteiten stellen wat betreft hun financiële uitgaven. Als gevolg hiervan kunnen zij focussen op het laten groeien van hun onderneming. Bovendien heeft financial lease ook fiscale voordelen. Dit heeft te maken met het feit dat de auto als een investering in de onderneming wordt gezien, waardoor ondernemers van belastingvoordelen kunnen genieten. 

Voorwaarden financial lease

Om in aanmerking te komen voor financial lease, moet je allereerst ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Als dit niet het geval is, kom je niet in aanmerking voor financial lease, maar voor private lease. Daarnaast wordt jouw financiële situatie uiteraard bekeken om zeker te weten dat deze investering mogelijk is voor jou. Wil je jouw financiële lease berekenen? Dit kan eenvoudig online. Verder zullen er in het leasecontract specifieke voorwaarden staan die horen bij de leasemaatschappij in kwestie. 

Andere leasevormen

Naast financial lease bestaat er ook operational lease. Deze vorm van leasen wordt in plaats van een investering gezien als een uitgave. Het kan in plaats van kopen vergeleken worden met huren, omdat de leasemaatschappij de eigenaar van de auto blijft. Enerzijds betekent dit dat alle bijkomende kosten op de rekening van de leasemaatschappij komen te staan, maar anderzijds betekent dit ook dat de auto nooit eigendom van de ondernemer zal zijn. Ben je op zoek naar een lease voor de korte termijn? Dan is shortlease wellicht wat voor jou. 

Samenvattend, stelt financial lease ondernemers in staat om (bedrijfs)voertuigen aan te schaffen zonder hier financieel aan onderdoor te gaan. Zou financial lease goed bij jouw onderneming passen?

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord