Beste boekhoudprogramma ZZP

boekhoudprogramma ipv rekenmachine?
Laatst bijgewerkt op: 14 november 2022
Iris Valster
Leestijd: 15 minuten

Online boekhoudprogramma

Wil je eenvoudig boekhouden en ben je op zoek naar de beste online boekhoudprogramma? Door het aantal aanbieders kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Om het kiezen van een programma zo gemakkelijk mogelijk te maken is er door de specialisten van meeroverboekhouden.nl een overzicht gemaakt. Hierin wordt er gekeken naar de verschillende prijzen en functies van de pakketten. Vind binnen enkele minuten hét online boekhoudprogramma dat voldoet aan al je wensen.

Boekhoudprogramma’s vergelijken: waar let ik op?

Waar let je op bij het kiezen van een online software? Wat is je budget en wat voor functies wens je te hebben bij het boekhouden? Dit zijn allemaal vragen waar over na moet worden gedacht bij het maken van een keuze. Daarnaast is ook de service van een bedrijf belangrijk. Denk aan de mogelijkheid om aan een online en offline boekhoudprogramma te werken. In veel gevallen is een online administratie een stuk goedkoper dan offline boekhouden. Hierbij wordt de financiële administratie geautomatiseerd.

Bij goedkopere pakketten is vaak maximaal 1 gebruiker mogelijk. Hierdoor kan een persoon via een andere locatie niet meekijken met de boekhouding. Een dubbele boekhouding bijhouden is bij bedrijven in het MKB en voor grote bedrijven verplicht. Daarom is het zeker aan te raden om een goede keuze te maken. Zie hieronder de beste boekhoudprogramma’s van 2022:

1
e-boekhouden
Gratis Prijs per maand
Bezoek website meer info
2
Logo DigiBTW
€ 12,50 Prijs per maand
Bezoek website meer info
3
Moneymonk
€ 25,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
4
Exact online
€ 39,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
5
Myfinance
€ 9,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
6
Informer
€ 10,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
7
Rompslomp
€ 15,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info
8
Visma
€ 18,00 Prijs per maand
Bezoek website meer info

Tip van Meeroverboekhouden.nl Bedenk zelf over welke functionaliteiten jouw boekhoudpakket moet beschikken. Bekijk op de pagina’s van de aanbieders welke boekhoudprogramma’s er aangeboden worden en start een gratis proefperiode. Zo ontdek je welk pakket het beste bij jou past.

Waarom kiezen voor online boekhouden?

De meeste ondernemers krijgen al de kriebels als ze alleen al aan het online boekhouden moeten denken. Het wordt als het meest vervelende taak van het ondernemerschap gezien. Met het vinden van een geschikt online boekhoudpakket wordt het echter al een stuk eenvoudiger. Zo is er bij nagenoeg alle pakketten de mogelijkheid om met behulp van inloggegevens overal in de wereld je volledige boekhouding te doen. Bovendien hoef je niet te werken met honderden verschillende mappen en dossiers. Alles is namelijk terug te vinden in één programma.

Wil je tijd besparen? Maak dan ook gebruik van een boekhoudsoftware. Doordat vaak een groot deel van je boekhouding wordt geautomatiseerd, bespaar je een hoop tijd. Denk daarbij aan het doen van btw-aangifte en het koppelen met een bank. Verstuur je ook facturen vanuit het boekhoudprogramma? Dan bespaar je nog meer tijd. De rekeningen maak je namelijk in het boekhoudprogramma. Hierdoor worden de rekeningen automatisch aan jouw administratie toegevoegd. Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket zal je flink wat tijd besparen. De voor- en nadelen van een online boekhouding bijhouden staan hieronder voor je opgesomd.


 boekhouden online boekhouder

Beste boekhoudprogramma

Of je net start met het opzetten van je eigen bedrijf of al jaren actief bent als ondernemer, is het vinden van het beste boekhoudprogramma essentieel van belang. Door een goed onderzoek te doen naar online boekhoudprogramma’s en deze ook met elkaar te vergelijken, kan je van veel voordelen genieten bij het online boekhouden. Zo scheelt je boekhouding een hoop tijd en gaan veel handelingen automatisch. Maar het is lastig om één bedrijf te benoemen met het beste boekhoudpakket. Wél hebben wij een hierboven lijst samengesteld met een top 8 beste boekhoudprogramma’s in Nederland.

Toch is het lastig omdat iedere ondernemer verschillend is. Waar de ene ondernemer op zoek is naar zo’n goedkoop mogelijke pakket, is de ander juist op zoek naar een slimme software die erg uitgebreid is. Onze specialisten hebben daarom met zorg een lijst samengesteld van de meest gekozen boekhoudprogramma’s. Zo kan je zien wat qua prijs of qua mogelijkheden de beste boekhoudsoftware is.


Beste boekhoudprogramma’s voor de grootte van je bedrijf

Zoals hierboven is aangeven speelt de grootte van je bedrijf ook een belangrijke rol bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Zzp’ers die slechts enkele facturen per maand verzenden hebben naar verwachting minder behoeften aan een uitgebreide financiële optie. Voor Mkb’ers die dagelijks tientallen facturen aanmaken en een goed inzicht willen hebben in financiële situatie, zijn dit wel belangrijke zaken.

Heb jij een bedrijf met personeelsleden in dienst? Dan behoor je tot het MKB. Aangezien het grootste deel van de bedrijven in het MKB zitten, zijn er veel mogelijkheden hiervoor beschikbaar. De meeste aanbieders van deze boekhoudprogramma’s zijn  speciaal ingericht voor deze bedrijven. Hierbij kunnen minimaal 5 gebruikers gebruik maken van de boekhoudsoftware. Ook kun je onbeperkt factureren en kunnen er onbeperkt aantal inkoopfacturen worden verstuurd.


Beste boekhoudprogramma ZZP

Doordat er heel veel boekhoudprogramma’s beschikbaar zijn, kan het lastig zijn voor ZZP’ers om een goede keuze te maken voor een eenvoudig boekhoudpakket. Veel startende ondernemers doen vaak voor het eerst hun online boekhouding en weten niet waar ze allemaal op moeten letten.

Veel bedrijven bieden verschillende boekhoudprogramma’s aan. Voor ZZP’ers, voor bedrijven uit het MKB of voor corporate bedrijven. Je kan je voorstellen dat software voor ZZP’ers vaak minder uitgebreid zijn. Omdat je  als ZZP’er niet wekelijkse analyses hoeft te doen. Zo’n ZZP boekhoudprogramma voor het verwerken en versturen van facturen is voor veel starters al genoeg.

offline boekhouden

Eenmanszaken, ZZP’ers en kleine ondernemingen hoeven bovendien over het algemeen minder hun boekhouding te doen. Hierdoor kan er voor een eenvoudigere software worden gekozen en staat gebruikersgemak centraal. Bovendien zijn er minder geavanceerde functies beschikbaar. Nadeel is wel dat je vaak een vast bedrag per maand voor een x aantal facturen. Hierdoor kan het zijn dat je voor 150 facturen betaald, terwijl je er in de werkelijkheid slechts 40 verstuurd.


Wat kost een online boekhoudprogramma?

Zeker ZZP’ers willen op eenvoudige correcte manier hun online boekhouden doen en ook niet teveel betalen. Het beginnen van een bedrijf brengt namelijk al enorm veel kosten met zich mee. Gelukkig hoeft een goed boekhoudprogramma ZZP helemaal niet zo duur te zijn en kan je vanaf 5 euro per maand al klaar zijn. Over het algemeen betaal je v tussen de 7,95 en 15 euro per maand. Het vinden van beste boekhoudprogramma ZZP is hierdoor eenvoudig.


Verschillende software uitproberen

Aangezien veel mensen het lastig vinden om een goede keuze te maken, bieden veel bedrijven een gratis proefperiode aan. Dit is vooral bedoelt voor starters die nog niet veel facturen versturen. Zo is het bij e-boekhouden mogelijk om 15 maanden gebruik te maken van hun gratis boekhoudprogramma. Bij Visma eaccounting is het eerste jaar voor startende ondernemers kosteloos en kan je kijken of het online boekhouden hiermee gemakkelijker gaat.


Top 5 beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers 2022

1. e-Boekhouden.nl

Logo e-Boekhouden.nl

E-Boekhouden is het door ons best beoordeelde boekhoudprogramma. Het is een boekhoudprogramma dat is ontwikkeld door Skillsource. E-Boekhouden is beschikbaar voor startende ondernemers, zzp’ers, eenmanszaken, bedrijven in het MKB en grote bedrijven. De tool is gebruiksvriendelijk en toegankelijk en is zeer geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met boekhouding. Het boekhoudpakket is 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Na 15 maanden is het goedkoopste programma maandelijks €9,95.

 • 15 maanden gratis voor starters
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veel koppelingen beschikbaar

2. DigiBTW

Het online boekhoudpakket van DigiBTW is hoofdzakelijk bedoeld voor zelfstandig ondernemers. DigiBTW wordt beoordeeld als het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste boekhoudpakketten voor zzp’ers. Het boekhoudpakket is de eerste 30 dagen gratis en heeft daarnaast een gratis pakket en een compleet pakket. DigiBTW Compleet is het meest populaire pakket en kost je maandelijks €12,50.

 • Beoordeeld als meest gebruikvriendelijke pakket
 • 30 dagen gratis

3. Moneymonk

Logo MoneyMonk

Moneymonk is een boekhoud- en facturatieprogramma dat over een alles-in-1 programma beschikt. Het pakket is ideaal voor bedrijven die op uur- of projectbasis werken, zoals het MKB en ZZP. Het is een gebruiksvriendelijke tool met een goede klantenservice. Moneymonk biedt handige video’s en een telefonische helpdesk. Het programma heeft een proefperiode van 30 dagen waarin je gebriik kunt maken van nagenoeg alle functionaliteiten. Na dit proefabonnement zijn er 3 pakketten beschikbaar. Er is een gratis projectmanagement abonnement beschikbaar met beperkte functionaliteiten, een ZZP pakket van €12,50 per maand en een boekhoudpakket MKB voor €50 per maand.

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Gratis projectmanagement
Logo Exact Online

4. Exact Online

Exact Online is een bedrijf dat software heeft ontwikkeld voor boekhouders, accountants en ondernemers. Exact beschikt over een overzichtelijk programma met meer dan 220 koppelingen, waaronder met de KVK. Exact Online is 30 dagen gratis uit te proberen. Na de proefperiode biedt Exact drie abonnementen aan. Het goedkoopste abonnement kost maandelijks €39,-.

 • 30 dagen gratis
 • 220 koppelingen

5. MyFinance

Logo Myfinance

Het pakket van Myfinance is voornamelijk bedoeld voor starters en ZZP’ers. Het boekhoudprogramma heeft niet onnodig veel functionaliteiten. Boekhouden wordt met Myfinance eenvoudig en overzichtelijk. Myfinance is 15 dagen gratis te proberen waarbij je alle functionaliteiten kunt uitproberen. Vanaf 10 per maand heb je een compleet pakket zonder beperkingen of bijkomende kosten.

 • 15 dagen gratis
 • Super voordelig
 • Gebruiksvriendelijk

Hoe beoordelen wij een boekhoudprogramma?

Proefaccount

Allereerst openen wij een proefaccount. Zo kunnen we analyseren of de software gebruiksvriendelijk is en er genoeg ondersteuning is om het te begrijpen.  Daarnaast bekijken we het aantal dagen/maanden hoe lang jij de gratis proefperiode kan gebruiken.

Klantenservice van een boekhoudprogramma

Een goede klantenservice is essentieel bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Vooral ondernemers die weinig kennis hebben van het boekhouden, is een klantenservice die snel reageert een must. Onze deskundige gaan het gesprek aan om jou een duidelijk beeld te geven.

Wat zijn de prijzen van de beste boekhoudprogramma’s?

Onze specialisten bekijken de prijzen van de abonnementen die de bedrijven tonen op hun website. Zo wordt er geanalyseerd of dit een passende prijs is in vergelijking met de concurrentie en de functionaliteiten die de boekhoudprogramma’s bieden. Ook wordt er gekeken naar een gratis proefaccount waarin je een bepaalde periode gratis gebruik kunt maken van e boekhouden.

Welke functies heeft het boekhoudprogramma?

Wat je nou precies kan met een boekhoudprogramma is essentieel bij het maken van een keuze. Met onze deskundigheid bekijken we de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot het versturen van offertes of facturen, het scannen van bonnetjes of het automatisch doen van de BTW-aangifte. Voor iedere onderneming geldt een ander goed boekhoudprogramma. Bedenk daarom goed wat je wilt bereiken met een boekhoudprogramma en welke functionaliteiten er vereist zijn.

een slimme software werkt vaak online

Inkoop- en verkoopmogelijkheden binnen het pakket

Omdat je in de meeste gevallen niet alleen facturen verstuurt, maar ook ontvangt, is het belangrijk om naar deze optie te kijken. Niet alle boekhoudsoftware ondersteund het boeken van facturen. Hier moet dus rekening mee gehouden worden.

Is er een app beschikbaar voor de boekhoudsoftware?

Doordat ondernemers steeds vaker onderweg zijn en meer gebruik maken van hun mobiele telefoon voor zakelijke doeleinden, is het noodzakelijk dat het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers of MKB’ers een app heeft. Wij testen de app en nemen dit mee in onze beoordeling.

Wat zeggen andere gebruikers over de boekhoudpakketten?

Om een compleet beeld te hebben van een boekhoudpakket, lezen we tot slot ook ervaringen van andere gebruikers. Vinden gebruikers het boekhoud programma gebruiksvriendelijk? Wat voor cijfer geven ze de klantenservice en wat vinden ze van de functies? Dit zijn vragen waar onze specialisten antwoord op proberen te krijgen voor het vinden van de beste boekhoudprogramma’s.


Overstappen naar ander online boekhoudprogramma?

Ben jij niet helemaal tevreden over je boekhoudprogramma en wil je graag overstappen naar een nieuw boekhoudprogramma? Uiteraard moet er met het overstappen met veel dingen rekening worden gehouden. Zo moeten alle gegevens goed worden overgezet, zodat er later geen problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan een jaarrekening. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die het overstappen naar een ander boekhoudprogramma gemakkelijk maken. De meest eenvoudige manier is het gebruik maken van een auditfile. Dit bestand, waarin alle gegevens staan, kan je bij ieder online programma downloaden. De auditfile lever je aan bij het nieuwe online boekhoudprogramma. Dit bedrijf exporteert de gegevens. Hierdoor wordt alles goed overgedragen en kan je weer online boekhouden. Ook hebben sommige aanbieders een gratis overstapservice. Let daar goed op bij het vergelijken van boekhoudprogramma’s.


Veelgestelde vragen

Hoe kies je een online boekhoudprogramma dat bij je past?

Welk programma je moet kiezen is geheel afhankelijk van je bedrijf. Ieder bedrijf is namelijk anders en jij kan als ondernemer andere behoeften hebben dan andere ondernemers. Ook de grootte van je bedrijf is hierbij belangrijk. Zo zijn er boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers, MKB’ers en grote bedrijven. Kies het pakket waarmee je zo efficiënt mogelijk kan boekhouden.

Wat kost een online boekhoudprogramma?

Dit is geheel afhankelijk van je wensen. Een compleet boekhoudpakket is verkrijgbaar vanaf 7,95 per maand. Wil je extra functies en een uitgebreider pakket, dan kan de prijs oplopen tot ongeveer 100 euro per maand.

Wat zijn de voordelen van beste boekhoudprogramma?

Boekhoudsoftware brengt vele voordelen met zich mee. Zo ben je minder tijd kwijt voor de online boekhouding vanwege de slimme automatisering. Denk aan een scan & herken functie voor het inboeken van bonnetjes of het bijhouden van de debiteuren en crediteuren.

Heb ik een boekhouder nodig?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma, heb je in principe geen boekhouder of accountant nodig. Met behulp van de gratis helpdesk en door video’s en tutorials van dit programma te lezen, kan je zelf gaan online boekhouden.

Welke opties biedt een boekhoudprogramma?

Per boekhoudprogramma zijn er verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan de mogelijkheid van het versturen van offertes of facturen, het scannen van bonnen. Ook kan je de BTW-aangifte automatisch laten doen. Zo zijn er eenvoudige boekhoudpakketen en uitgebreidere pakketten die meer functionaliteiten aanbieden. De meeste boekhoudprogramma’s hebben een gratis proefperiode die vaak maandelijks opzegbaar is. Zo kun je ontdekken of het complete boekhoudpakket wat voor jou is. Wil je liever niet betalen voor een online boekhoudprogramma? Dan kun je altijd kiezen voor een gratis boekhoudprogramma zoals e-Boekhouden.nl.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Het is lastig om het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers te noemen. Online boekprogramma’s verschillen enorm in functionaliteiten. Welke het beste is, hangt af van jouw wensen. Wil je onbeperkt factureren? Of vind je het belangrijker om een deskundige helpdesk te hebben binnen je slimme online boekhoudpakket? Op Meeroverboekhouden.nl lees je alle ins en outs over boekhouden. Zo vind je het boekhoudprogramma dat het beste bij jou past.

4.8/5 - (22 stemmen)