Welke keuzes moet ik maken voor ik ga beleggen?

Laatst bijgewerkt op: 27 december 2021
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je besloten hebt om te gaan beleggen, is het zaak om te bekijken wat hier allemaal bij komt kijken. Beleggen is vooral een kwestie van keuzes maken. Het is alleen wel zo dat er veel meer keuzes bij komen kijken dan je misschien denkt. Om je niet voor onverwachte zaken te zetten, is op deze plek alvast het nodige hierover te leren. Wat je daarmee in ieder geval verzorgt, is dat je dan goed kunt beginnen aan het beleggen. Dit levert je op termijn meer op en kan je helpen met de keuze voor een partij om je vermogen op te bouwen.

Waarom ga je beleggen?

De eerste keuze die je moet maken is het doel dat je hebt met het geld dat je uit je rendement haalt. Beleggen om het beleggen werkt namelijk niet. Het is altijd veel beter om te zorgen dat je geld in handen krijgt om een bepaald doel te vervullen. Misschien wil je een grote aankoop doen, zoals een groot huis. Of misschien wil je een pensioen ermee opbouwen en heb je een strategie over een langere periode nodig. Dit is dus de eerste keuze die je maakt: welk doel is er voor het geld dat ik verdien met beleggen?

Waarin ga je beleggen?


Het volgende punt van aandacht is het soort belegging dat je kiest. Vroeger was dit heel gemakkelijk. Je kon dan gewoon kijken naar aandelen. Tegenwoordig is dat wel anders. De vermogensbeheerders en andere partijen hebben talloze producten voor je in de aanbieding waar je mee aan de slag kunt gaan. Zo zijn de trackers tegenwoordig bijvoorbeeld wel heel populair. Dat komt mede ook doordat het risico daar net even anders ligt. Het kan slim zijn om dus eerst alles te bekijken en een product te kiezen.

Hoeveel en hoe lang?

Er zijn twee keuzes te maken als het gaat om wat je aankunt als mens met je vermogen. In de eerste plaats moet je bepalen hoeveel geld je beschikbaar hebt om te beleggen. Bedenk je dat je ook nog gewoon een leven hebt dat geld kost. Steek dus niet meer in beleggen dan je kunt missen. Kijk daarnaast ook in de toekomst. Wat voor kosten verwacht je in de toekomst? Daar moet je wel op voorbereid zijn. En als je gaat beleggen voor je pensioen: wanneer wil je dan stoppen met werken? Zo zorg je dat je precies op het juiste moment compleet bent.

Hoeveel risico wil je lopen?

Er zijn vele verschillende risicoprofielen als het om beleggen gaat. Je kunt in korte tijd veel geld verdienen als je veel risico neemt. Maar dat betekent dus ook dat je net wat grotere kans hebt dat je alles kwijtraakt. Aan de andere kant kan je ook minimaal risico lopen, maar dat zal je ook maar een heel beperkt rendement opleveren. Dat is misschien net iets meer dan je met sparen zou doen. Vaak ligt het juiste risico voor jou ergens tussen deze twee uitersten in. Zoek dat dus uit.

Wie laat je voor jou beleggen?

Het is belangrijk om te bepalen op welke manier je de meeste kansen op successen zal hebben. Moet je dan zelf aan de slag gaan met het geld dat je beschikbaar hebt? Of is het beter om dit door iemand te laten doen. Echte kenners die dagelijks met vermogensbeheer bezig zijn kunnen natuurlijk veel toevoegen. Er zijn wel kosten aan verbonden. Mogelijk werkt het dus alleen maar positief wanneer je ook een redelijk vermogen hebt.

Wat kan je verder doen?


De laatste keuze die je moet maken is hoeveel tijd je in het beleggen wilt steken. Je kunt bijvoorbeeld door de ontwikkelingen in de wereld te volgen nog veel meer bereiken. Het is wel heel fijn om er bovenop te zitten. Je kunt er wel zeker van zijn dat je op die manier het rendement net wat kan verhogen. Je moet er echter natuurlijk wel ook de tijd voor hebben. Dat is dus wel iets wat je moet bepalen voor jezelf.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord