Wat zijn vlottende activa?

Laatst bijgewerkt op: 22 mei 2021
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 1 minuut

Wanneer je gaat starten met online boekhouden zal je het begrip: ‘Vlottende activa’ vaak tegenkomen. Vlottende activa zijn bepaalde middelen die gedurende een korte tijd (1 jaar) aanwezig zijn bij een bedrijf. Hierbij kan je denken aan producten, grondstoffen of bijvoorbeeld geld.  Wanneer jij een fysieke kledingwinkel hebt is de vlottende activa:  geld in de kassa en de producten die je verkoopt. 

Daarnaast vallen ook debiteuren onder de vlottende activa. Een klant heeft een bepaald dienst of product aangevraagd, maar nog niet voor betaald. De verwachting is dat deze klant binnen korte tijd zal betalen en daarom wordt het gezien als vlottende activa. Wanneer een dienst of product niet betaald is wordt dit een vordering genoemd..

Vlottende activa op de balans

Vlottende activa worden altijd aan de debetzijde vermeldt op de balans van een bedrijf. Dit wordt aan de linkerkant vermeld. Zoals hierboven besproken zijn vlottende activa namelijk bezettingen en die worden altijd aan de linkerkant van de balans aangegeven. 

Verschil vlottende en vaste activa?

De totale activa zijn de de vlottende en vaste activa samen. De totale activa vind je aan de debetzijde. Het verschil tussen de activa is dat de vaste activa meer dan een jaar in je bedrijf zit.  De vlottende activa minder dan een jaar. Voorbeelden van vaste activa zijn: Zakelijke auto, computers en goodwill.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord