Waar moet je op letten bij jouw financiële administratie?

Waar moet je op letten bij jouw financiële administratie?

Als je een bedrijf hebt of ZZP’er bent, heb je het al druk genoeg met je zaak. Soms moet je jezelf ertoe aanzetten om de boel administratief netjes op orde te houden. En je wil je kostbare tijd besteden aan je zaak, en niet aan je boekhouding. Goede financiële gewoontes zijn de beste manieren om slechte gevolgen af te weren, zodat je met een goed gevoel gaat slapen ’s nachts. 

Hier zijn een aantal van mijn favoriete gewoontes met betrekking tot de financiële procedures van een bedrijf. Ten eerste moet je alle transacties tijdig verwerken. In onze huidige geautomatiseerde wereld is dit proces gelukkig erg eenvoudig geworden met Accountbird. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Als je nog geen goed boekhoudpakket hebt aangeschaft, zou dit je eerste stap moeten zijn. Accountbird stelt je in staat om je boekhouding actueel te houden, zodat je op ieder gewenst moment je bedrijf kunt analyseren. Op die manier ben je in staat om eventuele problemen op te sporen, voordat ze nog grotere problemen veroorzaken.  

Boekhouden is een ingewikkeld proces en je kunt best hulp gebruiken bij het opzetten van je administratie. Daarna is het een kwestie van het beheren van je boekhouding en het begrijpen van wat er op je jaarrekening staat.

Zorg dat je inzicht krijgt in waar je geld het bedrijf binnenkomt en waar het naartoe gaat. Deze informatie kan gemakkelijk worden begrepen door het leren lezen en het analyseren van je kasstroomoverzicht. Als de omzet van een bedrijf stijgt, stijgt vaak het aantal accounts. Daarmee groeit ook de behoefte aan software voor je de debiteuren- en bijvoorbeeld je voorraadadministratie. Daarom is het belangrijk dat je in zee gaat met software waar je op kunt rekenen. Jij wilt je bedrijf runnen, en het gevoel hebben dat je een stabiele ondergrond hebt met financiële zekerheid. Beide voeten op de grond en inzicht in je bedrijf. En dat is precies wat Accountbird je kan bieden. 

Besteed je financieel beheer niet uit, maar doe het zelf, ook al heb je inmiddels personeel. Zo blijf je waakzaam op wat er gebeurt met je geldstromen. Daarnaast is het aan te bevelen om wachtwoorden te hebben voor toegang tot je boekhoudprogramma, samen met periodieke controle van je inventarisatie, en een systematische controle van je bankafschriften. Fouten in je financiële administratie en verkeerde gewoonten kunnen leiden tot financiële problemen. Maar een goed financieel overzicht en inzicht kan de sleutel tot jouw succes zijn.

Related Article

Quick ratio formule

De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio…

Wat is een Vat nummer?

VAT staat voor Value Added Taxes. Wanneer je internationaal zaken ben je vast al bekend met een VAT nummer.  Het Vat nummer is hetzelfde als…

Wat is het verschil tussen…

Wanneer je een eigen bedrijf hebt heb je de begrippen fiscale- en commerciële winst waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Hoewel veel mensen denken dat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *