Quick ratio formule

Quick ratio formule

De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio formule antwoord gegeven op de vraag: Is er voldoende vlottende activa om de kortlopende schulden te kunnen betalen? 

De quick ratio formule is als volgt:

Quick ratio = (Vlottende activa – Voorraden + Liquide middelen) / Kortlopende schulden

Allereerst is het goed om te weten dat de voorraden van de vlottende activa wordt afgetrokken. Dit komt omdat voorraden moeilijk op korte termijn kunnen worden verkocht.  Wel neem je de huidige liquide middelen mee in de formule. Denk bijvoorbeeld aan geld in kas.

Vlottende activaDebiteuren, belasting, kortlopende vorderingen en andere zaken die op korte termijn verkocht kunnen worden.

Kortlopende schulden:
Crediteuren, belastingschulden en andere zaken die op korte termijn betaalt moeten worden.

Veel boekhoudprogramma’s bieden een mogelijkheid om de quick ratio te bereken. Hierdoor hoef je dit niet zelf te doen. Visma is een boekhoudprogramma dat je hierbij kan helpen.

Bij de quick ratio moet er ook worden gedacht of de debiteuren (vlottende activa) hun schulden ook op tijd zal betalen om de kortlopende schulden te voldoen. Betaalt een klant altijd binnen de termijn? Verwacht je dat er een debiteur een betaling zal doen op korte termijn? Niet alleen kan het voor een ondernemer vervelend zijn dat een debiteur niet snel een betaling zal voldoen, het kan er ook voor zorgen dat bepaalde kortlopende schulden (salaris, inkoop) niet kan worden voldaan. 

Wat zegt de uitkomst van een quick ratio?


Zoals hierboven al staat beschreven, geeft de quick ratio aan in hoeverre een onderneming liquide is. Wanneer de uitkomst van de formule boven de 1 is, kan worden aangenomen dat je als ondernemer veilig bent. Hoe hoger de score van de quick ratio is, hoe makkelijker een ondernemer zijn schulden kan terugbetalen en hoe meer liquide die is. Je bedrijf heeft simpelweg meer bezittingen, dan er betaalt dienen te worden. 

Wanneer de uitkomst van de quick ratio onder de 1 is, moet je je als ondernemer zorgen maken. Zo kan je niet direct alle kortlopende schulden afbetalen en kan je in financiële problemen komen.

Hoe kan je je quick ratio verbeteren?


Je kan als ondernemer de quick ratio verbeteren door de kortlopende schulden af te betalen of de de vlottende activa te verhogen. Hierbij is het dus essentieel dat je klanten op tijd hun geld overmaken, zodat jij de kortlopende schulden kunt afbetalen. Het aangeven van betalingstermijnen aan klanten is hierbij belangrijk. Ook kan je de vlottende activa verhogen door minder te investeren of meer geld op te halen bij aandeelhouders. 

Daarnaast is het ook mogelijk om kortlopende schulden om te zetten in langlopende schulden. Hierdoor hoef je niet binnen een korte tijd een betaling te voldoen en is de kans op financiële problemen kleiner.

Categories:

Related Article

Wat is een Vat nummer?

VAT staat voor Value Added Taxes. Wanneer je internationaal zaken ben je vast al bekend met een VAT nummer.  Het Vat nummer is hetzelfde als…

Wat is het verschil tussen…

Wanneer je een eigen bedrijf hebt heb je de begrippen fiscale- en commerciële winst waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Hoewel veel mensen denken dat…

Hoe werkt de BTW?

Alle ondernemers die een bedrijf beginnen krijgen met het begrip ‘omzetbelasting’ te maken. Dit wordt ook wel OB of BTW ( belasting over toegevoegde waarde…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *