Is een baan als broker iets voor jou?

Is een baan als broker iets voor jou?

Ben jij op zoek naar een nieuwe job, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan dit artikel jou daar misschien bij helpen. In dit artikel bespreken we wat een broker is en of het iets voor jou is. Lees verder en kom erachter of een baan als broker iets voor jou is.

Wat is een broker?

Brokers, wat zijn dat nou eigenlijk? Laten we de definitie van Wikipedia er even bijhalen: “Broker is een Engelse term voor het begrip beurshandelaar, dit kan zowel in effecten, goederen of waren zijn. Indien het een handelaar in effecten betreft spreken we ook van “effectenmakelaar”. Prachtig. Maar wat zegt dit nu precies?

Als iemand wil handelen op de beurs (aandelen of obligaties), dan moet deze persoon toegang hebben tot de beurs, logisch. Maar niet iedereen heeft directe toegang om aandelen of obligaties te kopen. En daar komen brokers in beeld.

Een broker is een lid van de beurs die uitsluitend in opdracht van andere werkt. De mensen die aandelen willen kopen, plaatsen een opdracht bij de broker en de broker voert de opdracht uit; een tussenpersoon als het ware. Voor elke transactie die een broker uitvoert, ontvangt hij een commissie. En deze commissie is zijn salaris. Wil jij zelf beleggen bij een broker? Het is altijd verstandig om brokers te vergelijken, om zo de beste broker te kiezen.

Wat doet een broker?

Een broker heeft een groot takenpakket:

 • Opbouwen en onderhouden van de klantenportefeuille;
 • Klanten voorzien van de juiste prijsinformatie en adviezen over zowel kansen als risico’s;
 • Analyseren en adviseren op basis van financiële situaties van klanten;
 • Het sluiten van deals namens de klant;
 • Vinden van een tegenpartij voor de transactie;
 • Monitoren van de investeringen van de klant;
 • Risicomanagement en risicobeperking van transacties;
 • Bijhouden van ontwikkelingen op de markten;
 • Zorgen dat zowel de nationale als internationale wet- en regelgeving wordt nageleefd.

Hoe word je een broker?

Er is geen opleiding om broker te worden, maar er zijn wel een aantal eigenschappen waar een broker over moet beschikken.

Een broker vereist commerciële kennis en financieel inzicht. Goed zijn in hoofdrekenen en meerdere talen kunnen spreken is een pre. Daarnaast is kennis van de beurzen en koerswerkingen ook een must. Je gaat overigens mensen adviseren over financiële keuzes die ze gaan maken.

Al deze vaardigheden kan je leren zonder een studie, maar er zijn wel opleidingen die je een stapje voor zetten, simpelweg, omdat je hier algemene economische basisprincipes leert.

 • commerciële economie (hbo/wo)
 • Accountancy (hbo/wo)
 • Financial service management (hbo/wo)
 • Econometrie (wo)

Ondanks dat deze opleidingen je een flinke voorzet geven, gaat de voorkeur altijd uit naar werkervaring. Tijdens de uitvoerende taken leer je inzicht krijgen in aspecten die je niet leert tijdens een studie. Deze inzichten zijn cruciaal voor jouw klanten.

In feite zijn het deze inzichten hetgeen dat jou onderscheid van andere brokers. Want laten we eerlijk zijn: iedere handelaar wil een broker die geld in het laatje brengt. En als jij dat beter kan dan een ander broker, dan win je.Denk jij na het lezen van dit artikel ‘hé, dit kan ik wel!’ of ‘dit is iets waar ik goed in kan worden’, dan daag ik je uit om gewoon te beginnen. Meldt je aan als broker en misschien wordt het de baan van je dromen. Zo niet, dan kan je hier altijd nog kijken op een vacaturesite werk zoeken.

Categories:

Related Article

Quick ratio formule

De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio…

Wat is een Vat nummer?

VAT staat voor Value Added Taxes. Wanneer je internationaal zaken ben je vast al bekend met een VAT nummer.  Het Vat nummer is hetzelfde als…

Wat is het verschil tussen…

Wanneer je een eigen bedrijf hebt heb je de begrippen fiscale- en commerciële winst waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Hoewel veel mensen denken dat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *