Hoe werkt de BTW?

Hoe werkt de BTW?


Alle ondernemers die een bedrijf beginnen krijgen met het begrip ‘omzetbelasting’ te maken. Dit wordt ook wel OB of BTW ( belasting over toegevoegde waarde genoemd. De BTW is het deel van je omzet dat je af moet dragen aan de belastingdienst. Zo factureer je naast de kosten voor de geleverde dienst of product ook een bepaalde BTW.  Daarnaast betaal jij ook BTW als ondernemer over de zakelijke kosten, denk bijvoorbeeld aan de inkoopkosten die je maakt. Deze BTW kan je terugvragen. Veel ondernemers vergeten dat je ook btw kan terugvragen van een internetabonnement of andere producten die je gebruikt als een laptop. Deze producten gebruik je zakelijk en zo kan je de 21% aan BTW terugvragen. 

Voorbeeld 1:
Een meubelgigant rekent naast zijn/haar geleverde dienst van 100 euro voor een tafel ook nog 21% BTW aan de klant. In totaal betaalt de klant hierdoor 121 euro. Deze 21 euro aan BTW gaat echter niet naar de meubelgigant zelf, maar wordt afgestaan aan de belastingdienst. 

Voorbeeld 2:
Daarnaast koopt de meubelgigant ook producten in om de meubels te kunnen maken. De leverancier rekent hier BTW over aan de meubelgigant. Hierbij betaalt de meubelgigant niet alleen voor het product, maar ook voor de BTW. Deze BTW kan echter terug worden gevraagd aan de belastingdienst. 

Je dient elke 3 maanden de omzetbelasting in te vullen bij de belastingdienst. Tegenwoordig kun je er als ondernemer ook voor kiezen om dit maandelijks te doen. Voor bedrijven die erg gestructureerd willen werken, kan dit een oplossing zijn. Voor ZZP’ers die verwachten weinig omzet te maken( minder dan 20.000 per jaar), is er de kleine ondernemersregeling (KOR). Dit is een vrijstelling voor BTW. Hierdoor hoef je geen BTW op de factuur te vermelden met het factuurprogramma. Voordeel hiervan is dat je ook niet de BTW-aangifte hoeft te doen. Nadeel hiervan is dat je ook geen BTW kan terugvragen.

Welke BTW verrekenen?

Het is belangrijk om te achterhalen welke BTW je moet berekenen.. Over het algemeen geldt dat je 21% BTW moet factureren. Dit is het ‘normale’ bedrag voor het leveren van diensten of producten.  Het kan ook zijn dat je 0% (vrijstelling) of 9% moet facturen. Er wordt 0% gefactureerd op bijvoorbeeld goud, gezondheidszorg,uitvaartondernemers of leveringen naar het buitenland. 

Er wordt 9% op voedingsmiddelen of op bepaalde diensten als het repareren van een fiets of kleding. Ben jij niet zeker wat je moet berekenen? Neem dan contact op met de Belastingdienst.
In totaal dien je als ondernemer vier keer in het jaar de omzetbelasting aan te geven. Om het doen van de BTW-aangifte wat gemakkelijker te maken kan je gebruik maken van een boekhoudprogramma voor ZZP’ers.

Categories:

Related Article

Quick ratio formule

De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio…

Wat is een Vat nummer?

VAT staat voor Value Added Taxes. Wanneer je internationaal zaken ben je vast al bekend met een VAT nummer.  Het Vat nummer is hetzelfde als…

Wat is het verschil tussen…

Wanneer je een eigen bedrijf hebt heb je de begrippen fiscale- en commerciële winst waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Hoewel veel mensen denken dat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *