Hoe weet je zeker of je potentiële klant kredietwaardig is?

Laatst bijgewerkt op: 28 januari 2021
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 2 minuten

Het zijn zware tijden voor een groot aantal ondernemers. Na jaren van financiële groei, lijkt de omzet van veel bedrijven dit jaar te zullen krimpen. Het maakt het extra belangrijk, om zicht te houden op de risico’s binnen je eigen boekhouding. In die zin, dat je de kans op wanbetalers tot een minimum wilt beperken. Een bedrijf dat in zwaar weer verkeert kan zo’n risico vormen. Iets wat invloed heeft op de cashflow van je eigen organisatie! Een goede manier om dergelijke risico’s tot een minimum te beperken, is het laten controleren van de kredietwaardigheid van een zakenpartner of klant. Voorkomen is beter dan genezen! 

Hulp bij controle van de kredietwaardigheid van een klant 

Vaak is het best lastig om de kredietwaardigheid van een klant zelf te achterhalen. Hoewel er vaak jaarverslagen beschikbaar zijn via de Kamer van Koophandel, heeft niet ieder bedrijf de financiële kennis in huis om hier conclusies uit te trekken. Gelukkig zijn er verschillende partijen, die hulp kunnen bieden bij het controleren van de kredietwaardigheid van een potentiële klant. Overigens is een dergelijke controle niet alleen interessant bij nieuwe klanten en partners. Ook bestaande klanten, of bijvoorbeeld klanten die in het verleden al eens een rekening te laat hebben betaald, kun je laten controleren.  

Losse verslagen of een doorlopend abonnement 

Bij partijen die hulp bieden bij een controle van de kredietwaardigheid van klanten en partners, worden vaak verschillende mogelijkheden aangeboden. Je kunt kiezen voor een eenmalig rapport, waarin de kredietwaardigheid van de klant op dit moment wordt vastgesteld. Nadeel hiervan is dat je geen inzage hebt in eventuele veranderingen in de financiële situatie van deze partij. Een goed alternatief, die deze inzichten wel biedt is een doorlopend abonnement. Zo blijf je op de hoogte en verklein je de kans op tegenvallers in je eigen boekhouding!  

Combinatie van verschillende instrumenten en bronnen 

Het bepalen van de kredietwaardigheid van een bestaande of potentiële klant gebeurt op basis van verschillende bronnen. Informeer eens bij de partij die jij inschakelt voor het uitvoeren van deze controles, welke bronnen door hen gebruikt worden. Naast de diversiteit in bronnen die geraadpleegd worden, gebruiken dergelijke partijen vaak verschillende instrumenten om de kredietwaardigheid van een bedrijf te bepalen. Aan de omzet alleen heb je immers weinig. Hetzelfde geldt voor een combinatie van de omzet en uitgaven. Mogelijk staan er ergens schulden open, die niet direct terugkomen in de uitgaven van het bedrijf.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord