Het belang van goede hosting voor je financiële website

Laatst bijgewerkt op: 5 mei 2022
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 2 minuten

Ben jij in beheer van een financiële website? Of misschien ben je van plan om een financiële website op te richten. Dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je websites beheert. Een van deze zaken is hosting. In dit artikel leer je wat hosting is en waarom het belangrijk is voor jouw financiële website. 

Laten we beginnen.

Wat is hosting?

Hosting, ook wel webhosting genoemd, is het huren van een stukje webruimte. Deze webruimte is vergelijkbaar met een perceel of erf; daarom wordt het ook digitaal vastgoed genoemd. Dus, je koopt een stukje digitaal vastgoed op een server en hierop zet je jouw bestanden. 

Een server is in principe niets meer dan een computer die 24/7 in verbinding staat met het internet. Het is geen gebruikelijke computer, zoals jij en ik thuis hebben staan, maar het zijn eerder supercomputer.

Deze supercomputer is speciaal gemaakt om te fungeren als datacenter. Als bezoekers jouw server willen bezoeken, dan maken ze verbinding met die supercomputer en die stuurt hen vervolgens de gegevens door. Jouw internet browser krijgt deze data binnen en vormt het om tot een website. Net zoals de website die je nu ziet.

Gek hé, als je er zo over nadenkt.

Waarom is goede hosting van belang?

Er zijn meerdere redenen waarom goede hosting van belang is. In het kort komt dit door drie verschillende pijlers: veiligheid, snelheid en betrouwbaarheid.

Veiligheid

Dat jouw website veilig moet zijn, is redelijk voor de hand liggend – vooral als je met financiële gegevens werkt. Dus de hamvraag is: hoe zorg je ervoor dat jouw website goed beveiligd is? 

Hosting bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid, aangezien ze toegang hebben tot een hoop persoonlijke en privacy gevoelige data. Het is daarom logisch dat goede hostingbedrijven hun servers uitermate goed beveiligen. Kies daarom altijd voor een goed en groot hostingbedrijf. De logica hierachter is dat grotere bedrijven een groter budget hebben en daarmee meer kunnen investeren in beveiliging en andere systemen.

 Je wil namelijk niet alleen dat jouw persoonlijke website goed beveiligd is, maar ook de computer van het bedrijf zelf. Digitale veiligheid is daarom een van de pijlers. 

Snelheid

De snelheid van een website is afhankelijk van ontzettend veel verschillende factoren. De grootste invloedsbron op de snelheid van een website, is hoe de website in elkaar zit en hoe groot de website is. Je kunt hiervoor het beste de maker van de website aankijken. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat hosting bedrijven hier ook ontzettend veel invloed op hebben.

Dus, hoe sneller de verbinding van het hostingbedrijf, hoe sneller jouw website is. 

Betrouwbaarheid

De provider heeft verantwoordelijkheid over de data en veiligheid, maar ook over de betrouwbaarheid van jouw website. Het is voor een website eigenaar enorm belangrijk dat je website te allen tijde bereikbaar is.

De betrouwbaarheid van de servers betekent dus eigenlijk: hoe goed werken de servers. Grotere providers pronken vaak met getallen als 99.95% up-time. En dit zijn ook echt getallen om mee te pronken, aangezien dit direct invloed heeft op kwaliteit van jouw website. En vooral als het over belangrijke zaken gaat als financiële zaken, is het nog belangrijker.

Hopelijk herken en erken je het belang van goede hosting voor jouw financiële website na het lezen van dit artikel. Het zorgt niet alleen voor een gebruiksvriendelijke ervaring, maar het ontzorgt jou,  als website eigenaar, ook.

Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord