Financiele administratie

administratieve werkzaamheden als (beginnend) ondernemer, is vermoedelijk iets waar u al bekend mee bent. Het controleren van de administratie kan voor ondernemers een uitputtende taak zijn. In andere gevallen kiezen ondernemers ervoor om het starten van een eigen bedrijf uit te stellen, omdat ze zich willen concentreren op hun baan.  Toch is het belangrijk voor ondernemingen om het goed bij te houden. Hulpmiddelen voor het bijhouden van essentiële gegevens, alsmede advies en technieken voor het opzetten van een financiële boekhouding. zorg ervoor dat u het correct de uitvoert.

Zelfstandig ondernemerschap is voor veel mensen moeilijk vanwege hun financiële verantwoordelijkheden. Zij maken zich zorgen over alle boekhoudkundige taken of over het feit dat zij een uitgebreide kennis van boekhouden moeten hebben. In dit opzicht is er veel veranderd. Hoewel het eenvoudiger is om aan de voorschriften te voldoen dan vroeger, heeft de belastingdienst nog steeds veel beperkingen op de wijze waarop de administratie moet worden gevoerd.

Een ondernemer kan zijn eigen administratieve werkzaamheden opzetten met behulp van een boekhoudprogramma, ongeacht zijn boekhoudkundige ervaring. Het is vrij eenvoudig om winst en verlies bij te houden met boekhoudsoftware. Zoals bij elk klein bedrijf is ook bij een een ZZP’er de administratie rechttoe rechtaan.

Wat is financiële administratie?

Financiële administratie is het verzamelen, registreren  en verwerken van financiële gegevens om een onderneming te beheren, te controleren en te verantwoorden.

Financieel beheer wordt algemeen beschouwd als het meest essentiële aspect van het totale bedrijfsbeheer. Bij financieel beheer worden alle  gegevens met betrekking tot de financiële situatie van uw onderneming gedocumenteerd.

 

Welke verplichtingen gelden er voor ondernemers?

Het voeren van een correcte administratie brengt verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Het is waar dat software u hoogstwaarschijnlijk zal dwingen uw administratie correct in te richten. Om u te helpen uw financiële administratie te beheren en op de hoogte te blijven van uw financiële verplichtingen, is een boekhoudkundige softwareoplossing of een financiële softwaretoepassing nuttig. Deze taken gelden ongeacht de situatie:

 

  • Om te voorkomen dat klanten dubbel betalen, moeten bonnen en inkoopfacturen worden bewaard (kan bijvoorbeeld digitaal via een scan of foto).
  • Er kunnen geen inkomsten worden geïnd tenzij ze vergezeld gaan van een verkoopfactuur. Bovendien moet de factuur worden bewaard.
  • Verkoopfacturen moeten verplicht een volgnummer bevatten.
  • U moet elk facet van uw zakelijke financiën kunnen bijhouden op uw persoonlijke betaalrekening. Veel mensen maken gebruik van deze methode door een transactie in het proces op te nemen.
  • Elk kwartaal moet u een BTW-aangifte invullen. Het is ook noodzakelijk een IC-aangifte in te dienen als u met overzeese materialen of diensten handelt.
  • Het is noodzakelijk om een loonadministratie bij te houden als u werknemers in dienst heeft.
  • Bedrijven met een BV moeten een jaarrekening opstellen en bij de overheid indienen.

 

Financiele administratie

Wat doet administratiesoftware?

Elk stukje software waarmee je de financiën van jezelf of jouw bedrijf kunt bijhouden, wordt beschouwd als een boekhoudprogramma in de formele zin van het woord (ook wel administratiesoftware genoemd). Er zijn ook andere programma’s die uitsluitend voor professionals zijn ontworpen. De softwarepakketten die op onze website beschikbaar zijn, zijn stuk voor stuk betrouwbaar en hebben de afgelopen jaren al duizenden consumenten van dienst kunnen zijn. De kosten van deze diensten variëren van gemiddeld ongeveer €5 per maand tot ongeveer €50 per maand, afhankelijk van de exacte eisen en wensen van de klant.

Wat doet administratiesoftware?

In Nederland wordt van iedere ondernemer verwacht dat hij een boekhouding bijhoudt. Financiële  administratie software helpt bij de boekhouding. Nauwkeurige en actuele boekhoudsoftware die gemakkelijk te gebruiken is, is slechts één deel van de vergelijking; er moeten ook aanvullende eisen aanwezig zijn om de belastingaangiften te kunnen verwerken. In Nederland heeft boekhoudsoftware een breed scala aan mogelijkheden voor de financiële administratie.