Effect van coronavirus op de beurs

Laatst bijgewerkt op: 30 april 2020
Tom de Vries
Auteur:

Deze pagina is geschreven door Tom. Door zijn ervaring en kennis van het online boekhouden, wil hij graag andere ondernemers helpen met het kiezen van de beste boekhoudprogramma zzp.

Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus zorgt voor veel onrust op de financiële markten. Hoewel de meerderheid van de bedrijven wordt getroffen door het coronavirus, zijn er ook bedrijven die juist profiteren van de paniek rondom het virus. Het coronavirus blijkt de zwarte zwaan van de huidige beurscrash te zijn. Black-Swan is een begrip uit de economische wetenschap dat een onverwachte gebeurtenis aanduidt. Een gebeurtenis die (bijna) niemand van tevoren heeft zien aankomen of heeft voorspeld. 

Aandelenbeurs en coronavirus

De AEX-index is uit de stijgende trend gevallen en onder alle steunniveaus gezakt. De langer termijn stijgende trend is verlaten en de beurs is in een ware crash terecht gekomen. Tot hoe ver deze daling gaat is lastig te zeggen.  Op dit moment is het aantrekkelijk voor beleggers om in te stappen.

Profiteren van de beurscrash

Er zijn een aantal coronavirus aandelen die juist profiteren van de paniek rondom het coronavirus. Alpha Pro Tech (APT) is een Amerikaanse fabrikant van onder andere mondkapjes en beschermende wegwerpkleding. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het bedrijf de productie van zijn zogeheten N-95 Particulate Respirator-gezichtsmasker exponentieel opgevoerd. De vraag naar de maskers is enorm en het bedrijf wil consumenten over de gehele wereld helpen met de bescherming tegen het coronavirus.

Beleggen in aandelen 

Je hebt de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heb je direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 30 landen.

Belegger tips 

Voor de passieve belegger

Voor de actieve belegger:

Hoeveel last krijgen jij en ik hiervan?

Hoeveel last jij en ik echt gaan krijgen van die dalende beurskoersen, hangt sterk af van hoe lang de onrust duurt. Dalende koersen zorgen niet direct voor problemen. De financiële markt is namelijk iets anders dan de reële economie. We komen niet direct in economische rampspoed terecht als de beurzen dalen. Beurzen zijn blootgesteld aan internationale handel en de olieprijs, en reageren dus scherp als daar verstoringen optreden. De reële economie bestaat ook uit scholen, supermarkten en winkels in de buurt die openblijven. Een dalende beurs heeft daar niet direct effect op. Heb je momenteel geen geld om je rond te komen, maar verwacht je dat er binnekort wel inkomen binnenkomt. Dan kan je altijd overwegen om een creditcard aan te vragen. Natuurlijk moet je wel goed van te voren nagaan of je dit daadwerkelijk later kan betalen, want je betaalt natuurlijk ook rente over het bedrag dat je ‘leent’. lees meer over creditcards aanvragen bij credit-cardaanvragen.


Beoordeel deze pagina
  • Geef een antwoord